Zdravlje

Ljubav

Sprečite bolest štitne žlezde! Potrebna doza ovog vitamina može se uneti hranom!

Verovatno ste čuli za riboflavin - vitamin B2. Ovo je veoma važan vitamin za zdravlje organizma, jer, kao i ostali vitamini B grupe, riboflavin je odgovoran za pravilno funkcionisanje različitih sistema u telu, a njegov nedostatak može dovesti do vrlo ozbiljnih zdravstvenih problema. Sprečite bolest štitne žlezde! Potrebna doza ovog vitamina može se uneti hranom!

Sprečite bolest štitne žlezde! Potrebna doza ovog vitamina može se uneti hranom! Screenshoot/Youtube



Nedostatak vitamina B2 (riboflavin) usporava funkciju štitne žlezde i kao posledica se javlja nedovoljno lučenje hormona štitne žlezde. Simptomi koji ukazuju na nedostatak vitamina B2 u telu su: ispucale usne, suva koža, upale usne duplje i jezika, suvo grlo, anemija, osetljive oči na jače svetlo, fistule.

Količina vitamina B2 potrebna organizmu veoma zavisi od genetskog faktora, rasta, okoline, starosti, pola i zdravlja organizma. Najčešće, dnevne potrebe su oko 1, 6 mg za muškarce i 1.3 mg za žene, a nešto veće, do 2 mg, za trudnice i dojilje. Kako su vitamini B grupe rastvorljivi u vodi, višak se izlučuje mokraćom, pa je zato neophodno svakodnevno unošenje novih količina. Njegovu apsorpciju pomažu vitamin C i fosfor, a odmažu alkohol, duvan, kafa, veće količine šećera, lekovi za smirenje i pilule za kontracepciju.

Deficit riboflavina se naziva ariboflavinoza i česta je kod osoba koje se nepravilno hrane i unose manje količine mleka i mlečnih proizvoda. Najčešći znaci su otok i crvenilo usana i jezika, očnih kapaka, a duži nedostatak može dovesti i do prestanka rasta i nemogućnosti reprodukcije.

Gde se nalazi riboflavin?

Iako je vitamin B2 široko rasprostranjen u povrću i namirnicama životinjskog porekla, u većini je prisutan u samo manjim količinama. Najbogatiji prirodni izvor riboflavina je pivski kvasac, a dalje ga najviše ima u džigerici i drugim iznutricama kao što su srce i bubrezi, zatim u bademima, orasima, u jajima, ribi i plodovima mora, kao i u mleku i mlečnim proizvodima, siru i jogurtu.



Vitamina B2 ima u integralnim žitaricama, mahunarkama - pasulju, grašku, zelenom lisnatom povrću - spanaću, kelju, brokoliju i voću - bananama, kajsijama, suvom grožđu. Manje količine se nalaze u pšeničnim klicama. Prilikom čuvanja i pripreme namirnica potrebno je voditi računa o tome da svetlost, posebno ultraljubičasta, kao i alkalna sredina, uništavaju riboflavin. Iz tog razloga savremena ambalaža u kojoj se danas prodaje mleko štiti riboflavin. S druge strane, za razliku od tiamina, toplota, oksidacija i kiselina ne uništavaju riboflavin.

Riboflavin je vitamin za lepu kožu. Kao antioksidant štiti kožu, sluznice i oči. Nedostatak ovog vitamina ogleda se u oštećenju i promenama kože i sluznica, suvim i popucalim usnama, te konjunktivitisu i keratitisu, zbog čega oči pojačano suze i smeta im svetlo.

Osobe kojima je smanjena funkcija štitne žlezde ne mogu apsorbovati vitamin B 12, što može biti vrlo opasno po zdravlje. Uglavnom im lekari prepisuju korišćenje suplemenata, a preporučuje se da u ishranu uključe susamovo seme, tunjevinu, mleko, jaja, sir, šparglu i kruške...

Ostale teme vezane za zdravlje, možete pronaći OVDE

Viber

Autor: O.J
Izvor: svetplus.com/kuhinjica

Povezane vesti:


>