Zdravlje

Ljubav

No bra day: Svetski dan bez grudnjaka! (VIDEO)

Svetski dan bez grudnjaka! Žene širom sveta danas neće nositi brushalter, ali ne zato da privuku muške poglede. U pitanju je podizanje svesnosti o raku dojke i važnosti njegove prevencije. No bra day! Hoćete li i vi skinuti grudnjak danas?

No bra day: Svetski dan bez grudnjaka! (VIDEO) Screenshoot/Instagram




"Praznik slobodnih grudi”, 13-ti oktobar, je dan kada žene ne nose brushaltere, kako bi podigle svesnost o raku dojke, i ukazale na to koliko je važna prevencije ove strašne bolesti.

Običaj je oslobađajući za mnoge žene kojima prija da ne nose grudnjak, a i cilj je plemenit, međutim, ne misle svi tako. Neki ljudi smatraju ovaj običaj veoma uvredljivim.

Uprkos tome što je postignut veliki progres u tretmanima za rak dojke, on još uvek odnosi brojne živote, a naučnici i dalje nisu sasvim sigurni šta je pravi uzrok. Zato je naše jedino, i najvažnije, oružje u borbi protiv ove bolesti, upravo prevencija!

Otkrivanje raka dojke u ranoj fazi je ključno za lečenje. Zato je jako važno redovno ići na preglede, i vršiti samopregledanje, prema instrukcijama lekara.
 
Dame, ako želite, skinite vaše grudnjake danas i obavestite svoje prijateljice. Time ćete se pridružiti svetskoj borbi protiv raka dojke. I, naravno, PREGLEDAJTE SE!



Rizik od nastanka raka dojke je veći ako:

- jedna ili više rođaka prvog stepena (poput majke, sestre ili ćerke) su imali karcinom dojke, posebno ako su im dijagnostikovani pre menopauze
- rođaci drugog stepena (poput bake, tetke ili nećake) bilo sa majčine ili očeve strane porodice imali su karcinom dojke
- rođak koji je imao rak na obe dojke (bilateralni karcinom dojke) pre menopauze
- 2 ili više rođaka je imalo rak dojke ili rak jajnika
- srodnik koji je imao i rak dojke i rak jajnika
- muški rođak koji je imao karcinom dojke


Imati jednog rođaka prvog stepena sa karcinomom dojke približno udvostručuje rizik žene. Što je više roditelja prvog stepena obolelih od karcinoma dojke, to je veći i rizik. Rizik kod rodbine drugog stepena nije toliki koliko je rizik sa rodbinom prvog stepena.

 

Viber

Autor: O.J
Izvor: svetplus.com

Povezane vesti:


>