Zdravlje

Ljubav

Potočarka, biljka kojom je Hipokrat lečio najteže bolesti! (VIDEO)

Jedna je od najstarijih biljaka korišćenih u narodnoj medicini. Vrlo je zdrava i preporučljivo je da je uvrstite u ishranu. Ova biljka, koju možete pronaći od maja do novembra, cenjena je u mnogim kulturama još od starogrčkog doba. Kao što joj i ime sugeriše, raste u područjima sa čistom vodom, a možete je uzgojiti i sami u jezercetu ili potoku, pa čak i saksiji. Potočarka, biljka kojom je Hipokrat lečio najteže bolesti!

Potočarka, biljka kojom je Hipokrat lečio najteže bolesti! (VIDEO) Screenshoot/Youtube



Potočarka se bere pre nego procveta i samo one koje rastu u čistoj vodi. Da bi ste uzgojili sami potrebno je da seme posadite u saksijice sa vlažnom zemljom i sačekate 8 do 10 dana. (posude održavajte vlažnima).


Kada proklija možete je premestiti u vodu, koja je blago alkalna. Njen sveže isceđen sok odličan je za jetru i bubrege, za čišćenje krvi, za detoksifikaciju organizma. Neka istraživanja pokazuju da je dobar i u borbi protiv raka, posebno raka dojke. Ubrajaju je u superhranu. (Važno je napomenuti da biljka nije pogodna za trudnice).

Bogata je mnoštvom vitamina i minerala, a pogodna je za salate, variva, sendviče, pite, pa i pečenja (kao začin). Možete sa njom praviti mnoštvo zanimljivih šejkova.


 

Mislili ste da je korov?! Tušt je vrlo korisna i lekovita biljka!



Sasvim je lako da je uvrstite u svoje menije, ima malo gorskast ukus, a najslična je kombinaciji rukole i špinata.

Koristite je kao bazu za salatu, dodajte joj morske soli, malo maslinovog ulja, limunovog soka, mladog luka i belog luka. Jedite je nakog što odstoji bar jedan sat. Kombinovati je možete i sa maslinama, tunjevinom i, recimo, feta sirom. Takođe lepo se slaže i pripremljena sa testeninom ili jednostavno pomešana sa breskvama.

Kada pravite sendvič kombinujte hren, majonezu, tanke listove pečene govedine ili kvalitetnu šunku, so, biber i potočarku. Udružite je sa spanaćem za odličan, zdrav dodatak glavnom jelu, ali i u krem supama sa pečurkama i čorbama, pa i ukusnim hlebovima.

Pogrešna dijeta ubija! Ako žena hoće da smrša ove namirnice mora da jede!


Antički grčki lekar i otac medicine Hipokrat cenio je ovu biljku i preporučivao je za lečenje katara pluća, zubobolje, bolesti grla, gušavosti i promuklosti. Kod starih Grka, Egipćana i Rimljana bila je poznata kao snažno sredstvo za vraćanje energije.

Egipatski faraoni naredili su svojim robovima svakodnevno ispijanje soka od potočarke kako bi održali snagu, a time i produktivnost. Sada je zvanično međunarodno istraživanje proglasilo ovu lisnatu zelenu biljku trenutno najzdravijim povrćem na planeti, odnosno namirnicom broj 1.

Ostale teme vezane za zdravlje, možete pronaći OVDE

 

Viber

Autor: O.J
Izvor: svetplus.com

Povezane vesti:


>