Ostalo

Sme�no

Recept za Dimnjak - Kurtoš! Svi ga obožavaju, a potiče iz Mađarske! (VIDEO)

Verovatno ste ovu sjajnu i ukusnu poslasticu već negde videli i konzumirali, a sada vam donosimo recept za domaći Dimnjak - Kurtoš. Svi ga obožavaju, a potiče iz Mađarske! Već na prvi pogled ova poslastica privlači pažnju jer zaista izgleda savršeno u svim tim bojama i mogućnostima za razna punjenja.

Recept za Dimnjak - Kurtoš! Svi ga obožavaju, a potiče iz Mađarske! (VIDEO) wwwkurtoskalacs.blogspot



Potrebno vam je za pripremu:

1 kockica kvasca
1 kašićica šećera
1 kašićica brašna
50 ml mleka
2 jaja
5 kašika šećer
2 kesice vanilin šećera
prstohvat soli
120 gr margarina
oko 700 gr brašna

1 jaje za premazivanje

Preliv:

300 gr šećera
po želji mleveni orasi, cimet, šećer, kokos, čokolada, mrvice kako čokoladne tako i one šećerne šarene....


Priprema:

Pomešajte kvasac sa kašićicom šećera, kašićicom brašna i toplog mleka, pa pustite da odstoji nekoliko minuta.

Mikserom umutite jaja sa šećerom, vanilin šećerom i solju, pa dodajte margarin, narasli kvasac i brašno, pa umesite mazno, srednje tvrdo testo. Pokrijte posudu kesom i ostavite da testo naraste oko 45 minuta.
 

Hrskavo i sočno! Ispecite celo pile bez uključivanja rerne!




Radnu površinu pospite sa malo brašna, pa premesite testo. Potom oklagijom razvijte koru debljinom 5mm, pa isecite je na trake širinom oko1,5-2cm. 

Prazne limenke uvijte alu folijom, pa onda trakice testa motajte oko limenke, tako da se krugovi testa malo preklapaju. Koliko ćete trakica staviti, tj. koliko će vam kolači biti veliki, to je na vama.

Trake se obično spajaju bez problema, ali ukoliko je potrebno lagano pritisnite testo da bi se kraj jedne i početak druge trake "slepili". 

Kad ste završili sa motanjem, četkicom premažite kolače umućenim jajetom i poređajte limenke u odgovarajući pleh, pazeći da se ne dodiruju. Ređajte limenke uspravno, sa otvorom prema gore.

Pecite oko 15 minuta u prethodno zagrejanoj rerni na 180 stepeni. 

U međuvremenu skuvajte gust sirup od 300g šećera i malo vode, tek toliko da se šećer otopi. Sklonite sa vatre čim se šećer otopi i pustite da se malo prohladi.

Pečene kurtoše pustite da se ohlade par minuta, pa polako izvucite limenke. Lako se skinu kad su kolači još uvek mlaki. Zatim kolače uvaljajte u topao sirup, pa u preliv po želji. 

Možete da koristite orahe, lešnike, bademe, vanilin šećer, cimet, rendanu čokoladu, keks raznih vrsta, kokos mlevene napolitanke, čokoladu, mrvice kako čokoladne tako i one šećerne šarene...

Dimnjak možete puniti raznim kremovima, filovima, šlagom ili ih ostaviti ovako šuplje. Prijatno!

 
Još recepata možete pogledati OVDE.

 

Viber

Autor: O.J
Izvor: svetplus.com

Povezane vesti:


>