Region

Svet

Region

Film - Nebesa, Srđana Dragojevića: Božja čuda u vremenu tranzicije!

Božja čuda u vremenu tranzicije oslikavaju liniju nove filmske priče, režisera Srđana Dragojevića "Nebesa". Film je uspešno snimljen" na nekoliko lokacija u Skoplju od 16. do 25. septembra.

Film - Nebesa, Srđana Dragojevića: Božja čuda u vremenu tranzicije! Screenshoot/Youtube



Srđan Dragojević je otkrio da film prati isprepletene sudbine šest glavnih likova u periodu od 1993, preko 2001, do bliske budućnosti 2026. godine:

"Novi film je, kao što kaže moja sestra monahinja - 'hrišćanska komedija', a ja bih rekao više 'hrišćanska alegorija'. Reč je o tri Božja čuda u srednjovekovnom smislu, koja se dogode u današnje vreme, onako kao u vreme ranog hrišćanstva. Svi smo se posle pola veka komunizma i ateizma vratili na hrišćanstvo, ali još učimo da budemo hrišćani. Nekada učimo pomoću grešaka, a nekada učimo na smešan način." - rekao je Dragojević u Skoplju.

Ovaj film o jednoj zemlji istočne Evrope u tranziciji se snima u koprodukciji Srbije, Nemačke, Severne Makedonije, Crne Gore, Hrvatske i Slovenije.

"Pojava čuda u filmu, odgovor je kolektivne svesti na promene koje prinuđuju zajednicu da gleda svet oko sebe - naopako. Film je inspirisan motivima proze već zaboravljenog francuskog pisca Marsela Emea, koga sam čitao osamdesetih. Ima dosta humora, ali je u osnovi ozbiljan." - rekao je Srđan Dragojević.

Ulogu zastavnika Stojana tumači Goran Navojec, njegovu ženu Nadu igra Ksenija Marinković (u jednoj od tri priče u filmu je i u ulozi prosjakinje), a u glumačkoj ekipi su i Srđan Todorović, Deniz Abdula, Ratka Radmanović.

Viber

Autor: O.J
Izvor: svetplus.com/Večernje novosti

Povezane vesti:


>