Ostalo

Smeno

Šta predskazuje vreme na Krstovdan! Verovanje i običaji! (VIDEO)

Srpska pravoslavna crkva danas obeležava Vozdviženje Časnog Krsta - Krstovdan, sećanje na događaj kada je pronađen krst na kojem je raspet Isus Hristos. Časni Krst je pronašla carica Jelena, majka cara Konstantina Velikog, kada je bila na poklonjenju Hristovom grobu u Jerusalimu. Šta predskazuje vreme na Krstovdan! Verovanje i običaji!

Šta predskazuje vreme na Krstovdan! Verovanje i običaji! (VIDEO) Screenshoot/YoutubeNakon što je preuzeo vlast nad celim Rimskim carstvom, car Konstantin Veliki želeo je da obnovi hrišćanske svetinje u Svetoj zemlji. Jedna od najvećih želja Svetog cara Konstantina i njegove majke, Svete carice Jelene, bila je da pronađu Časni Krst na kojem je bio raspet Isus Hristos.

Carica Jelena je nakon mnogo muke i truda uspela da dozna gde se nalazi Časni Krst i naredila je da se kopa zemlja.

Nakon izvesnog vremena, kopači osetiše divan miris iz zemlje, a nedugo zatim otkopaše i tri krsta, tablicu na kojoj je pisalo "Isus Nazarećanin, car Judejski" i klinove kojima je bio prikovan za Krst.Ne mogavši da razaznaju na kojem je tačno krstu bio raspet Hristos, dosete se da na mrtvaca, čija je pogrebna povorka prolazila, polože sva tri krsta.

Kada je Časni Krst dotakao telo mrtvaca, on je vaskrsao, a Krst je odnesen na Golgotu. Na vest da je Časni Hristov Krst pronađen, okupilo se mnoštvo naroda - svi su želeli da ga vide, dodirnu i celivaju.

Od tada se praznuje Vozdviženje (Podizanje) Časnog Krsta. Slavi se dva puta u toku godine, 18. januara i 27. septembra.Evo na koji način se predskazuje vreme:

– Ako je na Krstovdan oblačno, zima će biti bogata snegom.

– Ako je, pak, suvo naredna godina će biti sušna.

– Ako do Krstovdana ne odu laste, neće biti jake zime.

– Tiha kiša o Krstovdanu predskazuje blagu zimu.

– Grmljavina o Krstovdanu predskazuje plodnu godinu.

– Posle toplog i suvog septembra predstoji hladan i kišovit oktobar.

– Septembarska kiša doneće zlato njivama, a otrov vinogradima.

– Kakav septembar oko Krstovdana, takav nas očekuje mart naredne godine.


 

Viber

Autor: O.J
Izvor: svetplus.com

Povezane vesti:


>