Zdravlje

Ljubav

Recept za domaće jabukovo sirće! Neuporedivo zdravije od kupovnog!

Salate ne mogu da se zamisle bez sirćeta, a najbolje od svih je jabukovo, koje je istovremeno i izvanredan lek. Stručnjaci smatraju da jabukovo sirće treba da postane deo svakodnevne ishrane. Razlika između industrijskog i domaćeg jabukovog sirćeta je takva i tolika da je teško uopšte i praviti poređenja. Neuporedivo zdravije od kupovnog! Recept za domaće jabukovo sirće!

Recept za domaće jabukovo sirće! Neuporedivo zdravije od kupovnog! Svet Plus



Da bi ispoljilo svoju lekovitost treba da se uzima svakodnevno, i to kao rastvor od dve kašike sirćeta u mlakoj, prethodno prokuvanoj vodi u koju se dodaju i dve kašike meda.

Ovako spremljen eliksir pomaže kod bolesti grla, neurednog varenja, slabe cirkulacije i metabolizma. Ali preporučuje se i kod bolesti srca, bubrega i krvnih sudova. Potvrđeno je da jabukovo sirće snižava povišeni krvni pritisak, a istovremeno čuva i vitku liniju.

Prelaskom na zdravu ishranu i redovnim konzumiranjem sirćeta čisti se organizam, a ispiranje grla nerazblaženim jabukovim sirćetom veoma je efikasno kod prvih simptoma prehlade.
 

Kesten čisti krv i jača imunitet! Evo kako se koristi!

Orah moćno sredstvo za nedostatak joda, smirenje i mršavljenje! (RECEPT)


Za svrab na koži preporučuje se trljanje razblaženim sirćetom, što, inače, prija i zdravoj koži. Ovakve kisele kupke daju koži mekoću, vlažnost i rumenilo. U vidu obloga jabukovo sirće primenjuje se i kod proširenih vena.

U ishrani sportista i onih kojima je za posao ili rad veoma važne koncentracija i usredsređenost jabukovo sirće i njegova kombinacija sa medom, trebalo bi da zauzmu posebno mesto.

Ovo se preporučuje jer je sirće prebogato kalijumom koji utiče na rad mišića i nerava, kao i u biohemijskim procesima na nivou ćelije. Stoga, ukoliko osećate slabost, pospanost, grčeve i bolove u mišićima, a isključena je mogućnost da se radi o nekoj bolesti, najverovatnije vam nedostaje kalijum. Terapija sa sirćetom i medom vrlo brzo će to i pokazati.

Zavisno od zdravstvenih tegoba, jabukovo sirće može da se primenjuje na različite načine.



RECEPT:

- 10 kg jabuka

Najveći problem je pronaći neprskane ili organske jabuke. Ako nemate svoje jabuke, ili ako ne poznajete nekog ko ih gaji bez tretiranja hemikalijama, ili ako ne znate gde mogu da se nađu divlje jabuke, teško ćete nabaviti baš "neprskane-neprskane". Sve jabuke su manje ili više tretirane. Uglavnom svakako vam za sirće nisu potrebne one najveće i najlepše jabuke, birajte one najjeftinije i one što lošije izgledaju (samo da ne budu pokvarene). Nije problem ni ako su crvljive, jedino što će vam u tom slučaju biti potrebno više vremena da ih očistite.

Jabuke prvo dobro operite i očistite. Obavezno odstranite semenke. Očišćene jabuke sameljite ili u blenderu ili na mašini na meso ili ih usitnite na neki treći način. Samlevene jabuke stavite u burence ili staklenu teglu (što zavisi od količine jabuka koje imate). Jabuke dobro izgnječite da puste svoj sok. Izgnječite ih ili rukama ili udarajte tj. tapkajte dnom staklene flaše dok ne puste sok.

Kada ste izgnječili jabuke, prelijte ih vodom u kojoj ste otopili šećer na sledeći način: 

- na 10 kg mlevenih jabuka potrebno je oko 400 g šećera i najmanje 4 l vode.

Voda se dodaje jer je bitno da jabuke ne ostanu na suvom, moraju da plivaju u tečnosti - u svom soku ili u vodi.

Ako nema tečnosti neće biti ni sirćeta, a osim toga i ako je smeša previše suva veća je verovatnoća da se uplesni tj. pokvari. Takođe, dosta tečnosti će ispariti, tj. dosta ćete izgubiti tokom trajanja celog procesa. Vodite računa da posudu ne napunite do vrha da vam sadržina ne bi iskipila iz posude. Ostavite bar 1/4 praznu.

Posudu sa jabukama prekrijte krpom ili gazom. Nemojte držati potpuno zatvorenu posudu jer ne treba da pravite kominu za rakiju, tj. ne želite alkohol nego samo sirće.
 

Vruća jabukovača, ukusno piće za mršavljenje!





Dodavanje šećera jabukama je obavezan sastojak zbog procesa fermentacije, odnosno služi za razvoj bakterija koje će na kraju od jabuka i šećera napraviti sirće. Za razliku od fermentacije u procesu pravljenja alkohola kao npr. vina ili komine za rakiju, sve je mnogo jednostavnije i lakše. Ne morate brinuti o tome da se voće ne ukiseli ;)

jabukovo-sirce4Fermentacija jabuka traje nekih desetak dana na toplom mestu - možete ih držati i na terasi na suncu. U početku, kada krene vrenje, jabuke će se podići na površinu. Znak da je fermentacija završena je da jabuke padnu na dno posude (naravno pod uslovom da ste sipali dovoljno vode, kao što sam već napomenula). Zato tih prvih desetak dana uzmite kao okvirno vreme, jer ono može biti možda i kraće ili duže u zavisnosti od toplote. U prevodu: što je toplije, proces vrenja se brže odvija i obratno. 

Kada prestane vrenje, procedite sirće od jabuka u veći stakleni balon. Proceđeno sirće držite na hladnijem i tamnom mestu kao što su podrumi ili ostave jer mu sledi period "odležavanja".



Na svakih desetak dana treba da pretačete sirće kako bi se izbistrilo, što znači da treba da ga presipate preko gaze u drugu posudu i da bacite talog koji se u međuvremenu slegnuo.  To je proces koji traje i treba imati strpljenja i živaca da sve to ponavljate više puta. Što više proceđujete imaćete bistrije sirće. Takođe, sasvim normalno je da se na vrhu flaše ili posude u kojoj čuvate sirće formira "gljiva" - bacite je kad proceđujete, ali te gljive se stvaraju i u industrijski proizvedenom sirćetu, što spada u normalan proces.

Sirće je za upotrebu i čim ga prvi put procedite, ali kao i vino, odležavanjem ćete dobiti bolji ukus i miris. 

Na isti način možete praviti sirće i od nekog drugog voća, kao npr. grožđa, dunja, malina...

Ideje za pripremu zimnice pogledajte OVDE

Viber

Autor: O.J
Izvor: svetplus.com/Kuvarancije

Povezane vesti:


>