Ostalo

Sme�no

Zimnica: Marinirano povće u tegli i cepkani ajvar sa paradajzom!

Za pripremu zimnice treba odabrati samo dobro, zrelo, čvrsto, zdravo i neoštećeno voće i povrće. Plodovi sa manjim oštećenjima mogu da se koriste samo ako se takvi delovi pažljivo odstrane. Marinirano povće u tegli i cepkani ajvar sa paradajzom!

Zimnica: Marinirano povće u tegli i cepkani ajvar sa paradajzom! Screenshoot/Youtube



Za pripremu mariniranog povrća vam je potrebno:

4 veća patlidžana ( plava paradajza)

3 veće zelene zukini tikvice

8 crvenih paprika

350 gr feta sira ili bufalo mozzarella  ( mocarela sira)

Nekokoliko češnja belog luka

Nekoliko listova svežeg bosiljka

Maslinovo devičansko ulje

Krupne himalajske soli

Kajenskog ljutog bibera

Malo svežeg ili sušenog ruzmarina 

Malo provansalskog začina


Povrće oprati, oljuštiti delimično tako da izgleda išarano, te ga iseći na deblje kriške, poslažite ga u dubljoj posudi, posoliti ,pobiberiti ga, posipati ulja po njemu, politi balzamikovim sirćem, dodati belog luka, ruzmarina bosiljka i provansalskog začina. Nakon toga ga izgrilovati na roštilju ili rebrastom tiganju. Ostaviti ga da se ohladi, pa ga poslažite uz dodavanje fete u čiste, dobro osušene tegle.
 

Medene paprike: Slatko-kisela zimnica koju ćete obožavati!



Ovako pripremljeno povrće možete konzumirati u narednih mesecdana ako ga čuvate u frižideru.



Cepkani ajvar sa paradajzom!

Još jedna verzija ajvara u kojem se paprika ne melje nego cepka. Ovaj recept je nešto između "običnog" ajvara i pinđura.

Sastojci:

5 kg crvene paprike,
5 kg paradajza,
200 g sušenog paradajza,
2 kašikice soli,
2-3 ljute paprike (ili po ukusu),
par kašika ulja.


Napomena: količinu paprika i paradajza prilagodite svojim potrebama, uz napomenu da je ovo dovoljno za dve obične teglice, a sušeni paradajz ovom receptu daje posebnu aromu, odnosno miris.

Paradajz operite, isecite na komade, stavite u šerpu, posolite, dodajte i isečenu ljutu papriku i kuvajte na srednjoj temperaturi. Kada se paradajz skuva i kada zapremina soka bude otprilike na polovini od početka kuvanja, procedite ga kroz krupniju cetku (ako nemate spravu za pasiranje paradajza).

Crvenu papriku operite i ispecite na roštilju ili rerni, ili na neki treći način koji vam je pristupačan. Ispečenu i malo prohlađenu papriku očistite od semenki i ljuske. Opet moram da kažem da ja papriku ne "pretrpavam" da se upari, trudim se da je očistim što je pre moguće posle pečenja. Zašto? Zato što je pečem na jakoj vatri, dok ljuska ne pocrni. U tom slučaju jako brzo i lako se skida. Kada papriku ostavim da odstoji, ona se više skuva, omekša i onda je mnogo teže očistiti. Osim toga, ako paprika dugo stoji sa potamnelom ljuskom biće gorka. Najbrži način je da paprici pre pečenja izvadite dršku i seme. Tako će vam biti mnogo lalše da je posle pečenja očistite.

Očišćenu papriku cepkajte ili kidajte, razvlačite uzduž na tanke trakice. Pojam "tanko" zavisi od toga koliko imate strpljenja da cepkate. Tanje trake više vremena i više strpljenja i obratno.
 

Domaći kečap ukusan i zdrav! (VIDEO)

Ljutenica - recept za zimnicu koja se slaže uz sve vrste pečenja!


Rernu uključite da se greje na 200°C

U duboku tepsiju sipajte ulja toliko da premažete dno (nije potrebno mnogo ulja) i dodajte papriku, iseckani suvi paradajz i sok od paradajza. Sve promešajte i probajte da li je dovoljno slano ili ljuto. Po potrebi dosolite i doljutite. Ništa više. Ne dodajem šećer jer je paprika slatka. Sirće takođe nije potrebno jer paradajz ima svoju kiselinu.

Tepsiju sa paprikom i paradajzom stavite u zagrejanu rernu i pecite na istoj temperaturi (200°C) sve dok tečnost ne ispari. Povremeno sve pažljivo promešajte varjačom, a trudeći se da ne ispolivate (previše) rernu. Za razliku od kuvanja u šerpi, ovo je mnogo brže, jednostavnije i lakše kuvanje ajvara.

Još ideja za pripremu zimnice pogledajte OVDE

Viber

Autor: O.J
Izvor: svetplus.com/kuvarancije.com

Povezane vesti:


>