Ostalo

Sme�no

Slatka zimnica: Recept za slatko od neljuštenih šljiva!

Slatka zimnica! Sočni ukus šljiva je samo jedan od razloga da ih uključite u svakodnevnu ishranu. Postoji 140 vrsta šljiva, a sve su bogate ugljenim hidratima, imaju nizak nivo masnoća i kalorija, pune su vitamina A, C i E, kalcijuma, magnezijuma, vlakana i kalijuma. Recept za slatko od neljuštenih šljiva! 

Slatka zimnica: Recept za slatko od neljuštenih šljiva! Svet Plus



Jedna sveža šljiva (u proseku) sadrži 113 mg kalijuma, minerala koji pomaže pri kontroli visokog krvnog pritiska i koji smanjuje rizik od moždanog udara. Ako vam to nije dovoljno, crvenkasto-plavi pigment u nekim vrstama šljiva, koji se zove antocijanin, može zaštititi od raka tako što čisti štetne slobodne radikale u organizmu.

Za slatko od šljiva vam je potrebno:

2 kg šljiva
2 kg šećera
4 dl vode
1 kesice limuntusa
2 kašika sode bikarbone

 

Ružina vodica - turski recept za moćno sredstvo protiv bora i virusa!




 

Zdrave jesenje čorbe! Fantastični recepti!



Priprema:

Šljive dobro oprati pa seći svaku šljivu na pola i ubacivati u vodu gde ste razmutili vodu (4 dl) sa sodom bikarbonom. Kada ste i zadnju šljivu isekli i stavili u vodu računati od tada 1 sat da šljive odstoje u toj vodi pre kuvanja. Ušpinovati šećer sa vodom pa kada se šećer istopio dodati procedjene šljive. Kuvati slatko na umerenoj vatri 1sat (nekad treba 15 minuta više zavisi od šljiva). Povremeno protresti šerpu i pokupiti penu. Pred kraj kuvanja izvaditi malo soka na tacni i ohladiti ako se pojavi crta kada kašikom povučete po tacni slatko je kuvano.

Staviti i limontus i listove rozetle 10 minuta pred kraj koje daju slatku fantastičan ukus. Sa kuvanog slatka pokupiti penu, a zatim pokriti šerpu vlažnom krpom i tek sutradan sipati u tegle.

Još ideja za pripremu zimnice pogledajte OVDE

Viber

Autor: O.J
Izvor: svetplus.com

Povezane vesti:


>