Ostalo

Smeno

Zimnica kao lek: Paradajz iz flaše, bez kuvanja! (RECEPT)

Zimnica kao lek! Likopen, koji se nalazi u paradajzu, pruza zaštitu od nastanka arteroskleroze, infarkta srca i poboljšava celokupno stanje organizma. Posebno je značajan u prevenciji malignih bolesti i može sprečiti pojavu raka zeluca, debelog creva, prostate, grlića materice. Paradajz iz flaše, bez kuvanja! 

Zimnica kao lek: Paradajz iz flaše, bez kuvanja! (RECEPT) Svet PlusOsim toga što se lepo uklapa kao dekoracija i salata uz skoro sva kuvana jela, paradajz je veoma korisna biljka koju treba uvrstiti u ishranu i ako je potrebno kao prirodni lek za mnoge bolesti i tegobe. Paradajz je bogat vitaminima (C, B, K) i mineralnim solima (kalijuma, natrijuma, magnezijuma, kalcijuma, gvozđa) i svakako spada u zdravu hranu.

Paradajz kao lek, do sada je pokazao najbolje rezultate u vidu soka od paradajza. Lekovita svojstva ovog napitka ogledaju se u tome da: reguliše metabolizam, jača otpornost organizma, izbacuje suvisnu tečnost iz organizma, snižava krvni pritisak (ukoliko se ne posoli), popravlja krvnu sliku (deluje protiv malokrvnosti), reguliše varenje, pozitivno deluje na bolesti jetre, pankreasa i protiv reume.

Sok od paradajza treba koristiti kod premora jer okrepljuje i čisti organizam a ujedno telo oslobađa od neprijatnih mirisa. Takođe je dobar prirodni lek protiv prevremenog starenja, kašlja, plućnih bolesti i bolesti mokraćnih organa.

Naučna istraživanja pokazuju da sok od paradajza umanjuje slepljivanje trombocita (sprečava trombozu), pogotovo kod osoba sa dijabetesom tip 2. Kako je poznato da dijabetičari imaju povećan rizik od nastanka tromba, a ova pojava je najčesci uzročnik infarkta srca i mozga, preporučuje im se upotreba soka od paradajza, samo što pri tom treba i umanjiti unos natrijuma.

Srčani bolesnici bi iz istog razloga trebali upotrebljavati sok od paradajza kao i zbog visokog sadržaja kalijuma. Osim toga ovaj napitak smanjuje loš holesterol i ujedno umanjuje opasnost od njegovog taloženja na krvnim sudovima.
Podstiče stvaranje crvenih krvnih zrnaca i pravilan rad pankreasa pa je koristan osobama koje pate od anemije i opet dijabetičarima. Reguliše rad jetre i zuči a u vrelim letnjim danima ublazava zeđ i okrepljuje organizam.

Kada se sok od paradajza upotrebljava kao lek potrebno je dnevno piti najmanje 2 dl sveže pripremljenog napitka. Ako je lečenje anemije u pitanju ili nagli gubitak krvi, potrebno je povećati dnevnu dozu soka.

Pored soka, paradajz pripremljen kao salata, čorba ili drugačiji vid dodatku jelima imaće pozitivan učinak na organizam. Izuzetak je zeleni paradajz, koji nije dobar za upotrebu i treba ga izbegavati.

Sok od paradajza može odlično poslužiti i za čorbe, supe i soseve, naročito ako je malo pikantnijeg ukusa. Za 20 litara soka potrebno vam je:

16 kg svežeg zrelog domaćeg paradajza
2 veze celera
2 veze peršuna
6 praziluka
1/2 kg šargarepe
20 dugačkih ljutih papričica
5-6 paprika šilja
2 pune šake soli
2 šake šećera
2 vinobrana
3 konzervansa


Priprema:

Paradajz, šargarepu praziluk, paprike, celer i ljute paprike očistite, i sameljite sitno. Sve sastojke sjedinite, posolite i pošećerite i dobro promešajte. Dodajte vinobran i konzervans – dobro promešajte pa ostavite da stoji 2-3 dana pokriveno krpom. Nemojte prekrivati poklopcem ili nečim sličnim – krpa je bitna da bi paradajz mogao da diše.
Povremeno promešajte.

Posle tri dana sipajte u čiste, sterilisane i hladne flaše, dobro ih zatvorite i ostavite na tamnom i hladnom mestu. 
 

Meksička salsa! Ukusna zimnica u tegli!

Viber

Autor: O.J
Izvor: svetplus.com

Povezane vesti:


>