Ostalo

Sme�no

Cvekla kao zimnica i lek! Najzdravija salata na svetu!

U narodu se smatra da ne postoji stvar u organizmu koja je “pokvarena”, a da cvekla ne može da je “popravi.” I to nije bez razloga! Cvekla se danas smatra jednom od najkorisnijih i najlekovitijih povrća, koja je prebogato vitaminima i mineralima, belančevinama, mastima i ugljenim hidratima. Cvekla kao zimnica i lek! Najzdravija salata na svetu!

Cvekla kao zimnica i lek! Najzdravija salata na svetu! Svet Plus



Od minerala sadrži gotovo sve – kalcijum, kalijum, natrijum, fosfor, magnezijum, gvožđe, fluor, mangan, bakar, jod, sumpor, litijum, stroncijum, brom… Od vitamina najprisutniji su vitamin B1, B2, C, kao i izuzetno redak vitamin u biljnim namirnicama, B12. Crvena boja cvekle potiče od antocijana koji utiče na obnavljanje krvi, dok biljka u celini deluje i antikancerozno.

Redovnim konzumiranjem cvekle sprečava se gubljenje minerala iz kostiju zuba, starenje se isporava, krvna slika poboljšava, sprečava se pojava asteroskleroze. Zbog velike količine betanina i beatina, konzumiranje cvekle reguliše krvni pritisak, snižava nivo holesterola, čisti jetru i krvne sudove. Uzimanje cvekle se posebno preporučuje ljudima sa masnom jetrom.

U dijetalnoj ishrani cvekla se posebno preporučuje u velikim količinama zbog niske kalorijske vrednosti i detoksikacionog dejstva.

Cvekla ima i blagotvorno dejstvo na imunitet, pa se njeno konzumiranje preporučujei u slučaju gripa, bronhitisa, upale pluća i bolesti žuči i želuca. I to nije sve. Ovo lekovito povrće blagotvorno deluje na nerve i rad mozga.
 

Mešana- šarena salata bez konzervansa!


Najbolje je koristiti sirov koren od cvekle- kao salatu, ali se ona može i kuvati, peći, stavljati kao zimnica ili se praviti sok od nje. Zato zasucite rukave i napravite nešto zaista dobro i zdravo!



Potrebno je:

5 kg cvekle, 
500 ml sirćeta, 
2l vode, 
60 g soli, 
80 g šećera, 
1 kesica konzervansa.


Priprema: 

Cveklu oprati, pa odstraniti vrhove sa obe strane. Poslagati u veći i dublji lonac, pa naliti vodu. Treba da ima dosta vode, jer će se duže kuvati, bar 2 sata.

Nkon sat i po, uzeti nož ili viljušku pa izbockati cveklu da vidite koliko je skuvana. Slobodno je probodite do sredine, da vidite da li je u sredini još tvrda, pa dokuvati još nekih pola sata. Procediti i ostaviti da se potpuno ohladi.

U drugi lonac sipati sirće, vodu, so i šećer i prokuvati. Kada provri skloniti sa vatre i poklopiti. Posle 10 minuta dodati konzervans i promešati, brzo će se otopiti.

Ohlađenu cveklu oljuštiti, može i prstima, oprati, pa seći na tradicionalne kolutove. Puniti tegle tako što ćete položiti teglu na dlan i onda vodoravno slagati kolut na kolut, tako se najbolje popuni unutrašnjost, a onda okrenuti teglu u vertikalno i završiti slaganje.

Svaku teglu zaliti ohlađenim prelivom od sirćeta, tako da tečnost bude centimetar iznad cvekle. Stavljati celofan i poklopce i odlagati na suvo i tamno mesto do služenja.
 

Od ove mere dobićete devet tegli. Nećete pogrešiti ako duplirate meru jer je zaista izuzetno ukusno i pre svega zdravo!
 

Nastali su kao zimnica! Sušeni kolači od šljiva!

 

Zimnica za gurmane! Cepkana paprika koju ćete praviti svake godine!

Viber

Autor: O.J
Izvor: svetplus.com

Povezane vesti:


>