Ostalo

Smeno

Vranjanska samsa - tradicionalna pita! (VIDEO)

Vranjanska samsa! Samsa je tradicionalna pita vranjskog kraja, sprema se gotovo u svakoj kući i to samo u Vranju i okolini. Svaka Vranjanka je sprema na svoj način iako su tri glavna sastojka opšte poznata – beli luk, kore i kiselo mleko.

Vranjanska samsa - tradicionalna pita! (VIDEO) Screenshoot/YoutubePrema kazivanju starih Vranjanaca samsa se spremala u njihovim domovima od davnina. Postoji kazivanje Vranjanaca da mlada devojka ne može da se uda, ako ne zna da pravi samsu.

Inače, sama reč “samsa”, potiče od persijske reči „samosa“, što znači trougao. Veruje se da je samsa nastala u centralnoj Aziji i predstavlja trogulasto, prženo ili pečeno, punjeno testo. Takođe, i u Turskoj se izgovara “samsa”. S obzirom da je vranjska kuhinja nastajala pod uticajem orijenta, turska kuhinja uticala je da ova pita ostane zastupljena u ovim krajevima do današnjih dana.

Zanimljivo je da se samsa našla na meniju mnogih gradskih restorana koji neguju tradicionalnu kuhinju, neke varijacije ove pite se mogu naći i u pojedinim pekarama, ali ipak najzastupljenija je na domaćim trpezama.

Zbog načina života danas je samsa dobila svoj “instant” oblik i najčešće se sprema sa gotovim korama:

- 3 jajeta umutiti sa čašom jogurta i šoljicom ulja.

- Izdvojiti 3 kore iz pakovanja. Svaku koru mazati smesom, a na treću izmrviti sir preko premaza.


Uviti u rolat i iseći na parčiće pre pečenja. Nakon što se kore uviju pita treba da odstoji 20 minuta pre nego što se stavi u pećnicu. Kad pita porumeni premazati je pomešanim kiselim mlekom i belim lukom. Nakon toga vratiti u rernu i peći još desetak minuta.

Ukoliko ipak želite da pokušate sa ručno pravljenim korama, sledite uputstva iz video snimka:


Viber

Autor: O.J
Izvor: svetplus.com

Povezane vesti:


>