Region

Svet

Region

Ajvar dobio nagradu za najbolji scenario! (VIDEO)

Izabrani su pobednici 43. Festivala filmskog scenarija. Žiri je predložio da se od sledeće godine dodeljuje i nagrada „Gordan Mihić“ za najbolji scenario, koji se bavi savremenim temama i socijalnom problematikom. Film "Ajvar" je dobio nagradu za najbolji scenario! 

Ajvar dobio nagradu za najbolji scenario! (VIDEO) Screenshoot/Youtube




Prva nagrada dodeljena je scenariju Ane Marije Rosi i Maje Todorović za film "Ajvar", za melodramsko intoniranu priču napisanu i ostvarenu van stereotipa i klišea. Film u kojem Sergej Trifunović i Nataša Ninković igraju zavađeni bračni par iz dijaspore. Scenario je nagradio i žiri novinara i filmskih kritičara.

„Bez dobrog scenarija nema dobrog filma. Isto tako, ako niste napravili dobar film, neće niko znati kakav vam je bio scenario, to je uzročno-posledično vezano. Jedno bez drugog ne može“, rekla je Ana Maria Rosi, rediteljka i koscenaristkinja.

Druga nagrada dodeljena je Milošu Avramoviću i Petru Mihajloviću za film Južni vetar, za savremenu kriminalističku priču koja na autentičan način tretira taj žanr.

„Najveća pohvala je svakako broj gledalaca koji su gledali taj film. Ovo imponuje, svakako. Ovo je jedini relevantan festival za naš svet, minijaturni svet scenarista“, kaže scenarista Petar Mihajlović.

Treća nagrada pripala je scenariju Gorana Markovića za film Delirijum tremens za poetičnu priču o fenomenu glume i sudbini umetnika.

„Ova godina je bila za Srbiju dosta bogata produkcija, stilski i tematski raznovrsna, ali su se ova tri filma izdvojila svojim autorskim, pre svega, pristupom“, izjavio je predsednik žirija, Milan Nikodijević.

Specijalno priznanje Festivala pripalo je filmu Kralj Petar Prvi, za scenario Milovana Vitezovića, Petra Ristovskog i Vladimira Ćosića. Glumcu Lazaru Ristovskom dodeljen je Rimski zlatnik za izuzetan doprinos afirmaciji i promociji Festivala.

Viber

Autor: O.J
Izvor: svetplus.com/RTS

Povezane vesti:


>