Region

Svet

Preminuo je Gordan Mihić! Ovako je pričao o svojoj najvećoj ljubavi!

Naš istaknuti scenarista Gordan Mihić preminuo je juče u Beogradu, u 80. godini. Toliko divnih ostvarenja je ostavio iza sebe. Stvarao je i menjao svet oko sebe i voleo je jednu Veru. Ovako je pričao o svojoj najvećoj ljubavi!

Preminuo je Gordan Mihić! Ovako je pričao o svojoj najvećoj ljubavi! Screenshoot/TwiterŽivotna ljubav Gordana Mihića bila je glumica Vera Čukić sa kojom je bio pola veka, više od pola života.

Vest o njegovoj smrti je na Instagramu objavila njihova ćerka glumica Ivana Mihić.

"Osećajući duboko ogroman gubitak saopštavamo vam da je u nedelju 11.08.2019. godine, rano ujutru, posle iznenadne bolesti, umro najveći srpski scenarista, dramski pisac, reditelj, profesor Fakulteta dramskih umetnosti u Beogradu, a pre svega najbolji suprug i otac- GORDAN MIHIĆ.Sahranjen je u najužem krugu porodice na groblju manastira Rajinovac uz blagoslov NJegove Svetosti Patrijarha srpskog gospodina Irineja. Ponosne što su bile njegove, Supruga Vera i ćerka Ivana.Prisetićemo se kako je Mihić pričao o svojoj Veri:

"Vera i ja smo se upoznali davnih dana na brodu za Hvar. Ona je na brodu snimala film „Goli čovik“ a ja sam kao novinar „Sporta i sveta“ pisao reportažu o snimanju. Te iste 1969. smo se i venčali. Doduše, ubrzo sam otpušten iz te revije i od tada sam slobodan umetnik, s tim što sam sedam godina bio profesor na Fakultetu dramskih umetnosti. Verini roditelji su bili pravnici, ali su se veoma zanimali za umetnost. Otac je imao dara za pisanje, dok je majka bila izuzetno talentovana za slikarstvo."

I Vera je jednom naslikala suncokrete u zalasku sunca. Oduševljena svojim radom zamišljala je kako će da ga urami, na koji zid da okači i, kako se kasnije ispostavilo, jedva čekala da mi pokaže svoje umetničko delo. Sliku je postavila na vidno mesto, tako da je vidim čim uđem u kuću. A ja, onako s vrata, gotovo povikao: „Kakav ti je to kič? Nisi valjda to kupila?“ Posle je govorila da ni sama ne zna kako je to preživela, ali oni su ipak ušli u jedan moj film. Neretko pišem u kuhinji.

"Vera me pušta, zapravo niko se ne ljuti što ih sve izbacim iz nje. Iskreno, najviše i volim da radim u kuhinji, ne tražim uslove za rad. Pišem i u avionu kad propada. Važno mi je samo da ne znam kako će se priča razvijati, da ne znam njen kraj. Pišem po instinktu", rekao je Gordan Mihić za "Blic".Gordan Mihić rodio se 1938. u Mostaru. Prvi njegov film bio je Zvižduk u osam snimljen 1962.

Buđenje pacova, Kamiondžije, Gore- dole serija u kojoj su igrale njegova supruga i ćerke, Nemanjići -rađanje kraljevine, Varljivo leto ‘68, Kad budem mrtav i beo, Zaboravljeni, Dom za vešanje, Tango Argentino,Ona voli zvezdu, Dnevnik uvreda, samo su neki od njegovih dela koji dočaravaju raskoš njegovog talenta.

"Nemanjići" su bili njegovo poslednje delo.

Dobitnik je brojnih prestižnih nagrada, radio je i kao profesor filmskog scenarija na Fakultetu dramskih umetnosti u Beogradu.

Viber

Autor: O.J
Izvor: svetplus.com/Blic

Povezane vesti:


>