Zdravlje

Ljubav

Kim - najmoćniji začin! Evo zašto ga treba dodavati u svako jelo!

Uglavnom se nalazi kao ukras na raznim vrstama peciva, a ustvari je veoma zdrav i šteta je ne iskoristiti sve ono što on sadrži. Pored toga ubrzava metabolizam pa se i kilogrami tope.  Kim - najmoćniji začin! Evo zašto ga treba dodavati u svako jelo.

Kim - najmoćniji začin! Evo zašto ga treba dodavati u svako jelo! Svet Plus



Kim je jedan od najstarijih poznatih začina koji se ranije nezaobilazno dodavao "teškoj" hrani, jelima od krompira, mahunarki i kupusa. Danas je samo uobičajen dodatak raznim pecivima, s mi bismo trebali što pre da se vratimo navici naših baka. Evo i zašto: 

 
- Kim sadrži eterična ulja, više vrsta masnih kiselina i vitamina C;

- U tradicionalnoj medicini smatra se da semenke kima podstiču apetit, olakšavaju varenje, smanjuju nadutost i pomažu kod grčeva u stomaku;

- Koristi se za ublažavanje glavobolje, migrena i lošeg varenja;

- Smatra se da pomaže ublažavanju bolnih menstruacija, kao i povećanju količine mleka kod dojilja;

- Neka medicinska istraživanja ukazuju da ulje kima povoljno deluje na srce.

- Podstiče mokrenje, pa je blagotvoran kod problema sa kamenom u bubregu i povišenog pritiska;

- Ometa razvoj bakterija i gljivica, pa pomaže u eliminisanju infekcija debelog creva, organa za varenje, kao i respiratornog sistema, pošto podstiče i iskašljavanje (najmoćniji efekat ima ulje kima).




Kim je odličan i za lepotu, pa ne treba da čudi to što se koristi u kozmetičkim preparatima za negu kože i kose. Regeneriše tkivo i može da pomogne u borbi protiv masne kože, akni, isceljenju modrica i čireva. Pomaže smanjenju svraba, peruti i drugih problema kože glave.

Dokazano je i da se kimom veoma uspešno možete boriti protiv viška kilograma.

Naučnici sa Univerziteta medicinskih nauka u Iranu sproveli su zanimljivo istraživanje. Oni su formirali dve grupe, a svaka se sastojala od 44 žene koje imaju problema s gojaznošću ili viškom kilograma.

U periodu od tri meseca, i jednoj i drugoj grupi je propisan meni po kojem je trebalo da unose 500 kalorija manje dnevno. Prva grupa ispitanica u to je vreme jela tri grama kima u prahu dnevno, umešanog u 140 grama jogurta. Druga grupe žena konzumirala je istu količinu jogurta bez dodatka kima.

Nakon tri meseca, žene iz prve grupe, koja je konzumirala jogurt sa dodatkom kima, izgubile su oko 1-4 kilograma više od ispitanica iz druge grupe. Istraživanje je još impresivnije kada se uzme u obzir podatak da su učesnice iz prve grupe izgubile 14,64 odsto više masnoća od onih iz druge grupe.

Kako je došlo do velikih promena u kilaži od samo jedne kašičice kima na dan? Ovaj začin sadrži filosterole - biljnu hemikaliju poznatu po tome što sprečava zadržavanja holesterola u organizmu. Pošto je reč o prvoj studiji koja dokazuje da ovaj začin pomaže pri mršavljenju, naučnici smatraju da se to dešava i zato što ubrzava metabolizam.

Ukoliko vam se baš i ne dopada da dodajete kim samo u jogurt ima i drugih načina:

Dodajte nekoliko kašičica kima u prahu u svoje omiljeno jelo sa pečenim povrćem. Kim će se odlično slagati sa slatkim krompirom, bundevom, šargarepom, tikvicom i karfiolom.

Kim takođe možete dodati u mešavinu belog luka u prahu, luka i paprike u prahu kako biste napravili svoj začin za ukusne meksičke takose. Za sendviče i sosove dodajte malo kima u prahu u majonez ili humus. U blagi sos od avokada dodajte kašiku ili dve kima u prahu za bolji ukus. Takođe ga možete kombinovati sa pečenim leblebijama ili orasima.

Viber

Autor: O.J
Izvor: svetplus.com

Povezane vesti:


>