Ostalo

Sme�no

Lav Tolstoj i Sonja proveli su 48 godina u nesrećnom braku!

Odluku da mu zagorča život donela je još u toku priprema za venčanje i to je zapisala u svom dnevniku. U to vreme imala je samo sedamnaest godina. Lav Tolstoj i Sonja proveli su 48 godina u nesrećnom braku!

Lav Tolstoj i Sonja proveli su 48 godina u nesrećnom braku! Screenshoot/Youtube



Nedelju dana pre nego što će izgovoriti sudbonosno "DA", ruski pisac Lav Tolstoj, u to vreme tridesetčetvorogodišnjak, pokazao je svoj lični dnevnik verenici Sonji, koja je tada imala samo sedamnaest godina. Sonju je porazilo kada je na tim stranicama otkrila pojedinosti Tolstojeve raskalašne i problematične seksualne prošlosti, uključujući i ljubavnu vezu sa jednom ženom, koja mu je čak rodila vanbračno dete.

Nesrećna verenica je u svom dnevniku zapisala:

"On uživa da me muči i gleda kako plačem… Šta mi to radi? Malo-pomalo sasvim ću se udaljiti od njega i zagorčati  mu život.” 



Ovakvu odluku donela je u toku priprema za njihovo venčanje.

Loš početak bio je emocionalni uvod u brak dug četrdeset osam godina. Burna i epska bračna borba Tolstojevih presecana je dugim primirjima tokom kojih je Sonja rodila čak trinaestoro dece i svesno dešifrovala i uredno prepisivala piščevih nečitko napisanih dvadeset jednu hiljadu stranica romana, uključujući "Rat i mir" i "Anu Karenjinu".

Pored toga što mu je bila odana Lav Tolstoj je u svom dnevniku o Sonji napisao:

"Plaše me i muče njena nepravičnost i tihi egotizam."

Dok se Sonja u svom dnevniku pitala:

"Kako neko može da voli insekta koji ga neprestano bode?"



U nekim srednjim godinama, po njihovim beleškama u dnevnicima, brak im je prerastao u pakao i živeli su kao dva neprijatelja, a pred kraj njegovog života Sonja je zapisala:

"Svakog dana stižu novi udarci koji mi razdiru srce i skraćuju život.”

Lav Tolstoj je preminuo usred noći dok je bežao iz njihove kuće. Tada je imao 82. godine, a Sonja je nakon njegove smrti živela još devet godina i preminula u 74-oj godini.

Viber

Autor: O.J
Izvor: svetplus.com

Povezane vesti:


>