Ostalo

Sme�no

Kako su naše bake objašnjavale prirodne pojave!

Verovatno se svako od vas seća bar po jedne priče iz detinjstva koje su pričale bake, deke, tetke i sigurno će vam bar nešto od ovoga biti poznato i vratiti vas u detinjstvo... Kako su naše bake nekada objašnjavale prirodne pojave!

Kako su naše bake objašnjavale prirodne pojave! Svet Plus
Mesec

Za Mesec su prikupljene priče i legende u vezi sa “šarama”, pomračenjem i običjima vezanim za određene faze. Postoje i neka objašnjenja nastanka Meseca. Po jednom, Mesec je nastao od Sunčevog zraka, a po drugom, Mesec je Sunčev brat.

Po jednoj priči na Mesecu se vidi orač koji ore. Druga kaže da je tamo odslikano gumno na kome se odvija vršidba žita, na kojoj je brat brata slučajno udario lopatom. Postoji i priča da se na Mesecu vidi čovek koji u ruci drži kamen. Jedna priča koja je zabeležena odnosi se na biblijske likove. Ona kaže da je na Mesecu naslikano bratoubisto Avelja, koga je ubio Kain. Za sve ove priče karakteristično je objašnjenje zašto se one nalaze na Mesecu: Bog ih je stavio tamo da bi bile upozorenje ljudima. Primećuje se sličnost i povezanost između svih legendi vezanih za šare na Mesecu. To su verovatno sve delovi priče o bratoubistvu iz Biblije. Povezane u celinu one daju biblijsku priču – Avelj radi na svom imanju (vršidba), kada dolazi Kain i ubija ga (čovek koji drži kamen; brat udara brata lopatom).


Zvezda

Zvezda kada proleti preko neba, ne treba da kazuje onaj koji to vido, jer je to rob pobegao iz tamnice, pa će se obaznati i uhvatiće ga, ako se progovori o bežanju njegove zvezde.

Kumova slama

Srbi pripovedaju da je kum u kuma ukrao breme slame, pa kako ga je nosio, slama je ispadala i prosipala se putem, onako bog ostavi na nebu za večni spomen.

Duga

Srbi kažu: da muško kada prođe ispod duge, postalo bi žensko, a žensko da prođe, postalo bi muško.Pomračenje Sunca

Sunce kad pomrkne seljaci kažu da ga drži neka haždaja, po imenu Vrkolak, hoće da ga proguta. Zato istrči i malo i veliko napolje, i što jače mogu, lupaju u kotlove, tepsije, tiganje, klpetuše i sve u što zveči, te tom lupnjavom poplaše Brkolaka, a bez toga, drže, on bi Sunce progutao.

Grom

Kada grom udara, onda kažu da sveti Ilija, po zapovesti božjoj, gađa djavola, zato govore da se ne valja krstiti kad grom puca, da ne bi đavo u nevolji pobegao pod krst, u koji grom neće udariti ( Odatle i uzreka, uzvrdao se kao đavo ispred grom)

Viber

Autor: O.J
Izvor: svetplus.com

Povezane vesti:


>