Ostalo

Sme�no

Danas je Blaga Marija veoma poštovana u narodu, posebno među ženama!

Danas je Blaga Marija veoma poštovana u narodu, posebno među ženama! U kalendaru nije obeležena kao crveno slovo, ali se podjednako poštuje kao Ognjena Marija i Sveta Petka.

Danas je Blaga Marija veoma poštovana u narodu, posebno među ženama! Screenshoot/Youtube



Ovaj dan je zapravo spomen na Mariju Magdalenu. Ona je bila rodom iz gorskih predela Sirije, oko grada Magdale, zbog čega je i dobila ime Magdalena. U mladosti je bila grešnica ali ju je Isus izbavio od grehova. Kasnije je postala njegova učenica, pratila ga je i slušala njegove propovedi.

Smatra se da je Blaga Marija sestra Svetog Ilije Gromovnika. Blažena ili Blaga Marija veoma je poštovana u Srba, posebno među ženama. Iako nije obeležena crvenim slovom (jedino u slučaju kada se pada nedeljom), poštuje se kao Ognjena Marija i Sveta Petka. Stoga se, kao ni na Ognjenu Mariju i Svetu Petku, ništa ne radi u kući niti u polju.



Sa druge strane veruje se da dobre i poštene žene, koje žive ispravnim i bogougodnim životima, uvek, a naročito na današnji dan, imaju zaštitu ove Blage Marije. Narod veruje da, ako na njen praznik, žene odu u crkvu, pomole joj se i zapale sveću, mogu tražiti ispunjenje jedne želje i svetiteljka ih svakako neće odbiti.

Postoji pesma u narodu koja kaže:

"Ognjem prži Ognjena Marija,

Gromom bije Gromovnik Ilija,

Mirom miri Mirnosna Marija…"


Marija Magdalena u Žitijima svetih pominje se kao “mironosica ravnoapostolska”, rodom je iz iz gorskih predela Sirije, oko grada Magdale, zbog čega je i dobila ime Magdalena.
 

Crkveni brak ipak neće biti priznat kao onaj pred matičarem!



 

Viber

Autor: O.J
Izvor: svetplus.com

Povezane vesti:


>