Ostalo

Smeno

Danas je Ognjena Marija, ne kupajte se u velikim vodama! (VIDEO)

Srpska pravoslavna crkva slavi praznik Svete velikomučenice Marine! Danas je Ognjena Marija, ne kupajte se u velikim vodama!

Danas je Ognjena Marija, ne kupajte se u velikim vodama! (VIDEO) Screenshoot/YoutubeOgnjena Marija nije praznik koji je obeležen crvenim slovom u crkvenom kalendaru, ali je veoma poštovan, posebno među ženama.

Prema narodnom verovanju, Sveta velikomučenica Marina je sestra Svetog Ilije Gromovnika koja kažnjava gromom i zbog toga spada u "ognjevite svece". Običaj je da se na ovaj praznik, kada zbog velike vrućine "gori nebo i zemlja", ne rade nikakvi poslovi, kako po kući, tako i u polju.

Verovanje kaže da one kojima se na ovaj dan zapali žito ili seno, Ognjena Marija opominje jer su se ogrešili radeći na praznik. Takođe, na Ognjenu Mariju se ne valja kupati u "velikim vodama", jer su brojni slučajevi utapanja baš na ovaj dan.

Veruje se da devojke na ovaj dan treba da poklone ogledalce mladiću koji im se sviđa i da će taj zauvek u njih gledati kao "u svoj odraz u ogledalu".

Sveta velikomučenica Marina rodom je iz Antiohije, veru je primila u 12 godini, a otac ju je, kada je saznao da je hrišćanka, isterao iz kuće. Posečena je mačem u 16. godini, u doba cara Dioklecijana jer nije htela da se uda.

 

Viber

Autor: O.J
Izvor: svetplus.com

Povezane vesti:


>