Lepota

Ljubav

​Prirodna kozmetika. Prednosti i mane.

Prirodna kozmetika može biti mač sa dve oštrice za vašu kožu. Nije svaki proizvod koji sadrži prirodne sastojke i dobar, bezbedan. Na šta obratiti pažnju i kako izabrati najbolju prirodnu negu. 

​Prirodna kozmetika. Prednosti i mane. Svet Plus



Kako je tema o prirodnoj kozmetici jako popularna zadnjih godina, postavlja se pitanje da li je i bolja, sigurnija? 

U nastavku teksta ću pokušati da vam odgovorim na neka pitanja koja vas možda muče i stvaraju dilemu da li da predjete na prirodnu kozmetiku, da li je to sigurno rešenje i kakvi su sve benefiti od istih. 

Da li je prirodno bolje?
Iako je uobičajeno uverenje, to nije nužno i istina. 
Prvo, telo ne može da kaže da li neki sastojak potiče iz prirodnog izvora ili iz izvora koji je napravio čovek, ne vrši prepoznavanje i ne pravi razliku.  

*Npr. molekul vitamina C dobijen iz narandže izgleda identično molekulu vitamina C napravljenom u laboratoriji. 
Ali, postoje neke značajne razlike izmedju prirodnih i sintetičkih sastojaka:


1. Prirodni sastojci.

Za dobijanje sastojka iz biljaka, potrebno je više koraka - obrada biljnog materijala, izdvajanje željenog sastojka uz pomoć rastvarača i koncentracija ekstrakta uz uzastopne nivoe prečišćavanja. 
Kao rezultat toga potrebna je velika količina biljnog materijala a prinos je obično veoma mali. I pored svega toga, sastojci koji potiču iz prirodnih izvora gotovo nikada nisu "čisti" jer često sadrže druge sastojke iz biljnog materijala kao i sastojke koji se koriste prilikom obrade.
To znači da su šanse za izlaganje alergenu mnogo veće i ako doživimo reakciju na taj proizvod, jako je teško utvrditi šta odnosno koji sastojak  izaziva tu reakciju. 

Osim pitanja sigurnosti, biljni ekstrakti mogu sadržati samo malu količinu željenog aktivnog sastojka, i oni zavise od izvora do izvora, od sorte biljke, kako je gajena, kada je i kako ubrana, i kako je obradjivana.

Prirodna kozmetika je najčešće brzo kvarljiva usled nedostataka adekvatnih konzervanasa. 
Na internetu se može naći milion recepata kako da sami kod kuće napravite svoju idealnu kremu, no moj vam je savet da ni ne pokušavate.
To je i više nego nebezbedno.
Kvarenje proizvoda je nešto što se često ne može uočiti golim okom a to nikako ne znači da u našoj homemade kremi nema mikroorganizama. 

Konzervansi su neizbežni. 
Proizvodjači koji tvrde da se u njihovom proizvodu ne nalaze konzervansi zapravo iznose veliku neistinu jer takav proizvod ne bi bio dobar i bezbedan za upotrebu i brzo kvarljiv. 
Ako se ipak odlučite za prirodnu kozmetiku, neka to bude brend sa sertifikatom (ne bilo kakvim već recimo EcoCert, Vegan, BDIH, CosmeBio, Soil Association, Demeter) jer samo tako dobijate garanciju da je nešto za vas i bezbedno. 
Mali proizvodjači najčešće nemaju pretenzije za sertifikatima što ih čini nebezbednim. 
Takodje se radije odlučite za proizvode u tubi ili na pumpicu (što manji otvor za prodor kiseonika = manje konzervanasa).


2. Sintetički sastojci.

U poredjenju sa svim navedenim, sintetički proizvedeni sastojci se mogu napraviti da budu mnogo bliži toj "čistoći" čime se značajno smanjuje mogućnost izlaganja alergenima i drugim iritansima. 

Svi sintetički molekuli su prošli razne testove i odobravanja kako bi se na kraju našli na policama. 
Nijedan proizvod koji se nalazi na policama parfimerija, drogerija ili marketa vas neće ubiti niti izazvati neku bolest.
Zastrašivanje je odlika neznanja. 

Ukoliko i želite da koristite prirodnu kozmetiku, mogla bih da vam (kao savetnik za lepotu) preporučim neki od sledećih brendova: Weleda, Logona, Natura Siberica, Organic shop i drugi. 
 
 
 
 

Viber

Autor: Susnyarusa
Izvor: Svet Plus

Povezane vesti:


>