Sme�no

Ostalo

Ovaj pas se budi čim čuje jednu reč! (VIDEO)

Čime god hranili vašeg psa, njemu je najslađe da uzme od vas upravo ono što vi jedete. Koliko puta ste se ražalostili gledajući te okice koje zure u vas i dali mu zalogaj, iako znate da to nije hrana koju oni treba da jedu. Ovaj pas se budi čim čuje jednu reč!

Ovaj pas se budi čim čuje jednu reč! (VIDEO) Screenshoot/Youtube



Pred molećivim pogledom ljubimca koji najponiznije moli za zalogaj, teško ostaju dosledni i najstroži vlasnici. Umiljavanjem, lajanjem ili najčešće gledanjem pravo u oči gazde koji jede ili priprema ručak psi kod većine lako isposluju pregršt hrane, koja mimo svakog pravila i jelovnika završi u činiji pod stolom, piše magazin Pas.

Ovo je hrana koju psi ne smeju da jedu:

 - Alkoholna pića i jela koja u sebi imaju alkohol (mogu da izazovu trovanje, komu i smrt).

 - Hrana za bebe (moze da sadrži crni luk u prahu koji je jako toksičan za pse. Ako se daje u većim količinama treba imati na umu da hrana za bebe nema dovoljne kolićine minerala i vitamina koji su potrebni psu).

 - Kosti ribe i živine (mogu da dovedu do opstrukcije ili povrede digestivnog sistema).

 - Hrana za mace (generalno sadrži veće količine proteina i masti).

 - Čokolada, čaj, kafa i drugi proizvodi sa kofeinom (sadrže kofein, teobromin ili teofilin, koji mogu da budu jako toksični i pogađaju srce i nervni sistem.

 - Agrumi (mogu da izazovu povraćanje).

 - Grozđe i suvo grozđe (sadrže nepoznat toksin koji može da osteti bubrege).

 - Hmelj (nepoznat sastojak izaziva ubrzano disanje, ubrzan rad srca, povećanu temperaturu grčeve i smrt).

 - Dodaci humanoj ishrani koji sadrže gvožđe (mogu da ometaju rad digestivnog sistema i da budu toksični za druge organe kao što su jetra i bubrezi).

 - Velike količine dzigerice (mogu da izazovu hipervitaminozu vitamina A, sto pogađa mišiće i kosti).

 - Mleko i neki mlečni proizvodi (neki odrasli psi nemaju dovoljne količine enzima laktaze, koja obara vrednosti laktoze u mleku. Zbog toga dolazi do dijareje. Najbolje bi bilo koristiti specijalna mleka koja u sebi ne sadrže laktozu).

 - Crni i beli luk (sirov, kuvan ili u prahu, sadrži sulfokside i disulfide koji mogu da ostete krvne ćelije i izazovu anemiju. Beli luk je ipak, manje toksičan od crnog).

 - Sirova jaja - belance (sadrži enzim avidin koji umanjuje absorpciju biotina (vitamin B). Ovo može dovesti do problema sa kožom i dlakom. Takođe, u sirovim jajima se često nalazi i salmonela.

 - Sirova riba (može da dovede do deficita tiamina (vitamin B) što prouzrokuje gubitak apetita, grčeve, u nekim slučajevima, kod manjih rasa i smrt).

 - So (ukoliko se daje u većim količinama može dovesti do neravnoteže elektrolita u organizmu).

 - Hrana bogata šećerom (dovodi do gojaznosti, problema sa zubima, dijabetesa i svih problema koje dijabetes sa sobom nosi).

 - Ostaci sa stola (nisu nutritivno izbalansirani i ne bi trebalo da čine više od 10% ishrane psa. Masnoću treba skinuti sa mesa a kosti ne davati).

 - Kvasac za testa (može da izazove veoma bolne gasove u digestivnom sistemu. U nekim slučajevima izaziva ozbiljne probleme u stomaku i crevima).


Ovaj psić sa snimka obožava kokice, dovoljno je pomenuti ih, on je zaista sladak i simpatičan i sigurno će vam ulepšati dan ali ipak izbegavajte da psu dajete ovakvu hranu.

Viber

Autor: O.J
Izvor: svetplus.com

Povezane vesti:


>