Ostalo

Sme�no

Trojica, Duhovi ili Pedesetnica: Zašto baš danas tražimo oprost za grehove!

Trojice, Duhovi ili Pedesetnica je hrišćanski praznik kojim se proslavlja silazak svetog Duha na apostole u Jerusalimu, 50 dana nakon Hristovog Vaskrsenja. Odatle i izraz proslava Pedesetnice. Zašto baš danas tražimo oprost za grehove!

Trojica, Duhovi ili Pedesetnica: Zašto baš danas tražimo oprost za grehove! Screenshoot/Youtube



Ovaj praznik se slavi i kao dan rođenja crkve, jer se u Delima Apostolskim govori da su su apostoli puni Duha Svetoga govorili tako da su ih mogli razumeti ljudi svih naroda i jezika, a mnoštvo se „dalo krstiti te su primili Duha Svetoga“.

Običaj je da se na ovaj dan unose sveža trava i cveće u crkve i hramove. Nakon liturgije služi se večernje. Na njemu se kleči i pletu venci od trave i cveća. Ispeleteni venci se nose kući i stavljaju pored ikone i kandila.

Takođe, vlada uverenje da u periodu oko ovog praznika treba da manastire obilaze osobe koje bi naročito trebalo da traže oprost grehova ili one kojima je lek neophodan.

Poželjno je obilaziti manastire koji nose naziv ovog velikog praznika, a iz njih treba poneti osveštenu vodicu, jer to obezbeđuje harmoniju u domu.

Cela služba Pedesetnice je veoma svečana i uzvišena, u kojoj se pesnički iznosi učenje o Svetom Duhu. Na sam dan Pedesetnice, na bogosluženju se zajedno sa sv. Liturgijom odmah vezuje večernje, koje je posvećeno Svetom Duhu i sadrži moljenje da se kao na dan darovanja Svetog Duha apostolima u nama obnovi blagodat Svetog Duha, radi ukrepljenja u bogougodnom životu.



Posle svete Liturgije služi se Molitva, Priziv Svetom Duhu, na kojoj se kleči i pletu se venci od trave i cveća. Ti venčići se nose kući i stavljaju pored ikone i kandila na zid. Praznik Svete Trojice uvek se slavi u nedelju.

Molitva Svetom Duhu

Care nebeski, Utešitelju, Duše istine, koji si svuda i sve ispunjavaš, riznico dobara i davaoče života, dođi i useli se u nas, i očisti nas od svake nečistote i spasi, Blagi, duše naše. Amin

Molitva Presvetoj Trojici

Presveta Trojice, jednosušna moći, uzroče svih dobara, čime ćemo Ti uzvratiti za sve što si dala nama grešnima i nedostojnima pre no što dođosmo na svet; za sve što svakome od nas daješ svaki dan, i za ono što si svima nama pripremila u budućem životu!

Trebalo je stoga da ti za tolika dobročinstva i dobrote, blagodarimo ne samo rečima nego pogotovu delima, držeći i ispunjujući zapovesti Tvoje; ali mi, zaneti svojim strastima i rđavim navikama, strmoglavismo se od mladosti u bezbrojne grehe i bezakonja. Zato mi nečisti i oskvrnavljeni, ne samo nismo bili dostojni javiti se pred trisvetlo lice Tvoje, nego ni ime Tvoje presveto izgovoriti, da Ti sama nisi blagoizvolela, na ohrabrenje naše, objaviti da, ljubeći čiste i pravedne, Ti i grešnike koji se kaju miluješ i milosrdno primaš.

O svebožanstvena Trojice, sa visine svete slave Svoje pogledaj na nas mnogogrešne, i našu dobru volju primi umesto dobrih dela, i podaj nam duh istinskog pokajanja, da bismo, omrznuvši svaki greh, poživeli u čistoti i pravdi do kraja dana naših, tvoreći presvetu volju Tvoju, i slaveći čistim mislima i dobrim delima preslatko i veličanstveno Ime Tvoje. Amin.


 

Viber

Autor: O.J
Izvor: svetplus.com

Povezane vesti:


>