Ostalo

Smeno

Letnje zadušnice: Običaj koji vernici treba da poštuju zbog svojih najmilijih!

Srpska pravoslavna crkva i njeni vernici danas obeležavaju Letnje ili Duhovske zadušnice, dan posvećen pokojnim precima. Zadušnice su dan posvećen mrtvima, a ovo su običaj koji vernici treba da poštuju zbog svojih najmilijih!

Letnje zadušnice: Običaj koji vernici treba da poštuju zbog svojih najmilijih! Screenshoot/YoutubeDanašnji dan prethodi velikom crkvenom prazniku - Silazak Svetog Duha na apostole - Sveta Trojica, koji se još naziva Duhovi ili Pedesetnica.

Zadušnice su dan posvećen najmilijima koji više nisu sa nama i na taj dan Srbi izlaze na groblja, pale sveće, a ako su grobovi daleko sveću u spomen na mrtve zapale u crkvi. Prema tradicionalnom običaju, danas se obilaze grobovi, koji se prelivaju vinom, uređuju i kite cvećem, a zatim se pale sveće i služi pomen. Vernici na zadušnice upućuju molitve Bogu za milost prema upokojenima i oprost grehova koje su počinili tokom života.

Na dan Zadušnica, ako vam neko nešto zatraži na groblju, posebno milostinju nikako ga ne treba oterati već dati koliko ko ima - novac ili nešto hrane.

Srbi na Zadušnice, zavisno od kraja do kraja zemlje, iznose raznovrsnu hranu na groblje, verovanje kaže da je ne valja vratiti kući već ostaviti na grobu ili razdeliti sirotinji.

Za pokoj duše preminulih predaka iznose se pogača, žito, vino, a u Srbiji je običaj da se za svakog muškog pokojnika priprema hleb – baburica u obliku ravnokrakog krsta, a za žene okrugao. Oba imaju utisnuto "slovo" (poskuricu) urađeno drvenim pečatom.

 

Viber

Autor: O.J
Izvor: svetplus.com

Povezane vesti:


>