Ostalo

Sme�no

Sveti Ćirilo i Metodije: Slovenski apostoli, koji su stvorili glagoljicu! (VIDEO)

Danas su Sveti Ćirilo i Metodije, "Slovenski apostoli" koji su stvorili glagoljicu, opismenili Slovene i učvrstili hrišćansku veru. Njihovu misliju opismenjavanja Slovena nastavili su njihovi učenici- Kliment i Naum, koji su sastavili pismo ćirilicu (pismo su nazvali po Ćirilu).

Sveti Ćirilo i Metodije: Slovenski apostoli, koji su stvorili glagoljicu! (VIDEO) Screenshoot/Youtube



Srpska pravoslavna crkva  i njeni vernici obeležavaju danas praznik posvećen Svetim Kirilu (Ćirilu) i Metodiju. Ćirilo i Metodije su bili  braća poreklom iz Soluna, koji su širili pismenost i hrišćanstvo među nepismenim Slovenima u Velikomoravskoj kneževini i Panoniji.

Ćirilo i Medotije su dva brata, porekolom iz Solna. U to vreme Solun je bio okružen Slovenima, pa su Ćirilo i Metodije lako naučili slovenski dijalekat. Dva brata, stvorivši prvo slovensko pismo- glagoljicu i prevodeći Svete knjige na slovenski dijalekat, uspela su da učvrste pravoslavnu veru u slovenskom narodu. Zbog te njihove misije, poznati su još i kao “slovenski apostoli”. Njihovu misliju opismenjavanja Slovena nastavili su njihovi učenici- Kliment i Naum, koji su sastavili pismo ćirilicu (pismo su nazvali po Ćirilu).



Kod Rusa, Ukrajinaca, Bugara, Makedonaca, Slovaka i Čeha dan svetih Ćirila i Metodija je kulturni Dan slovenske pismenosti i kulture.

Praznik je u crkvenom kalendaru obeležen crvenim slovom, što znači da spada u zapovedne svetkovine. Kod pravoslavnih naroda obeležava se 24. maja svake godine. Kod Slovaka i Čeha obeležava se 5. jula.

 

Viber

Autor: O.J
Izvor: svetplus.com

Povezane vesti:


>