Ostalo

Sme�no

Dokumentacija koja vam je potrebna ako putujete sa ljubimcem!

Obezbeđivanje potrebne papirologije za vašeg psa ili macu, može da potraje i nekoliko meseci, a procedura nije bezazlena ali ni jeftina. Dokumentacija koja vam je potrebna ako putujete sa ljubimcem!

Dokumentacija koja vam je potrebna ako putujete sa ljubimcem! Svet Plus



Bliži se sezona letovanja i, kao i svake godine, razmišljamo šta ćemo sa ljubimcima. Vlasnici se često odlučuju da svoje mezimce ostave kod kuće, ali ima i onih koji ne mogu da se odvoje od ljubimaca ili žele da i njih počaste putovanjem. Ukoliko spadate u tu grupu vlasnika, evo šta sve morate znati pre odlaska na put.

Ako želite da izbegnete švercovanje ljubimca i potencijalne kazne, njemu će biti potreban pasoš. Međutim, pravila nisu univerzalna.

Pravila se razlikuju od države do države. Naši stanovnici uglavnom putuju u EU, a da bi bezbedno poveli ljubimca, on mora biti čipovan, vakcinisan u roku, da ima pregled kod veterinara, pasoš i sertifikat koji se dobija na osnovu titra za antitela - kaže za Srpski telegraf direktor JKP "Veterina Beograd" Budimir Grubić i napominje da vlasnici treba što pre da završe papirologiju jer celokupna procedura može da potraje nekoliko meseci. Takođe, dodaje i da vlasnici moraju dobro da se informišu o zakonima za životinje koji važe u državama u kojima putuju.



- Ljudi treba da se pridržavaju zakonskih normi u inostranstvu isto kao što ih poštuju u Srbiji. Uvek je poželjno da se ponesu povodac i zaštita za usta ako je u pitanju pas. Takođe je poželjno da ispoštuju pravila za karantin u državama koje to zahtevaju i da ne švercuju životinje - zaključuje Grubić.
 

Potresna priča! Černobiljski psi žive do 4 godine! (VIDEO)


Ako putujete na dalje destinacije, pametno bi bilo da nabavite prikladan boks ili transporter, a veterinari preporučuju da, ukoliko je to moguće, na put krenete kolima, a ne vozom ili autobusom.

- Preporučuje se da se životinja vozi u kolima zbog češćeg stajanja. Treba praviti pauzu na svaka dva-tri sata da bi ljubimac izvršio nuždu. Bitno je obezbediti dovoljno vode i hrane. Takođe se preporučuje da vlasnici imaju sredstva protiv povraćanja ukoliko ljubimcu bude muka u toku putovanja i sedative ako su nemirni - otkrio nam je veterinar Saša Kosijer i poručio je svim vlasnicima da ljubimce ne bi trebalo da voze u automobilu bez klime ako budu putovali u toku letnjih meseci.

Auto mora biti dobro rashlađen jer postoji opasnost od toplotnog udara koji može da ima fatalni ishod. Takođe ljubimci se ne smeju ostavljati u zatvorenom automobilu na visokoj temperaturi - objašnjava veterinar i dodaje da vlasnici treba dobro da se raspitaju o lokalnim bolestima i gde su obližnje veterinarske ambulante.

- Ljubimca treba zaštiti od prenosnika zaraza kao što su mušice. Takođe se moraju pripremiti prikladni lekovi u slučaju da dođe do oboljenja - ističe veterinar. Kosijer napominje i da, pored lokalnih bolesti, u toku putovanja vlasnici treba da se pridržavaju pravila koji važe i kod kuće. Ako su temperature visoke, ljubimce ne treba izvoditi napolje, treba im obezbediti više vode i hranu sa manje kalorija. Ako su u pitanju psi, ne treba ih šišati jer ih dlaka štiti od jakog sunca.



Pored dugog čekanja, za propisnu dokumentaciju je potrebno izdvojiti dosta novca.

- Za titar na antitela se rezultat čeka 7-10 dana. Kada se dobiju rezultati, tri meseca nakon toga od veterinarske insprekcije se traži da se izda sertifikat za putovanja na engleskom jeziku. Titar antitela se radi jednom u životu ako se ne propuštaju redovne vakcine. U suprotnom se procedura mora ponoviti. Veterinar takođe mora da obavi pregled najviše dva dana pred putovanje - upozorava Saša Kosijer i kaže da cena za dobijanje celokupne dokumentacije varira zbog različitih cena u veterinarskim ambulantama.

- Neki veterinari naplaćuju 1.000, a ima i onih gde morate da platite 3.000 dinara za pregled. Za titar antitela mora da se izdvoji od 9.000 do 9.500 dinara, a kada se sve stavi na papir, za dobijanje pasoša mora da se izdvoji od 13.000 do 15.000 dinara.

Viber

Autor: O.J
Izvor: svetplus.com/Srpski telegraf

Povezane vesti:


>