Lepota

Ljubav & Sex

Nema potrebe za šišanjem! Oporavak kose nakon zime je moguć!

Kada dođe proleće, mnoge dame sa dugom kosom pokušavaju da šišanjem oporave vlasi, ali je to moguće i bez odlaska kod frizera. Nema potrebe za šišanjem! Oporavak kose nakon zime je moguć!

Nema potrebe za šišanjem! Oporavak kose nakon zime je moguć! Screenshoot/Instagram
Zima je perioda koji najviše oštećuje kosu. Niske temperature, velika vlažnost napolju i suvi vazduh unutra koji nastaje zbog grejanja dovode do sušenja, istanjivanja i procvetalih krajeva. Kako bi pomogle kosi da se lakše oporavi od zimskih uslova, mnoge dame sa dugom kosom se odlučuju za šišanje. Frizeri i stručnjaci kažu da je dugu kosu moguće oporaviti i bez odlaska u salon. Evo nekoliko saveta:

Nakon zime kosi uglavnom nedostaje voda. Zbog toga je bitno da se u proleće koriste preparati za kosu sa sastojcima koji vezuju vodu poput meda, aloje vere, uree i pantenola. Takođe je bitna pravilna hidratacija organizma, odnosno konzumiranje najmanje dva litra vode na dan. Pored toga, i pravilna ishrana može doprineti oporavku kose. Stručnjaci preporučuju da se poveća unos sezonskog povrća u proleće jer ono sadrži vitamine A i B i cink.

Pored vode i ishrane, korišćenje ulja za kosu pomaže njenom oporavku nakon zime. Ulja povećavaju sjaj i mekoću kada se koristi u umerenim količinama. Vlasi brzo upijaju ulja, a ako se utrlja u koren, onda se vlasi jačaju. Raspitajte se kod frizera koje ulje odgovara vašoj kosi i počnite da ga koristite.

Svaki frizer će vam reći da je kraćenje krajeva veoma bitno za održavanje duge kose, posebno ako su procvetali. Nažalost, ne postoji proizvod koji može da oživi oštećene krajeve i zbog toga je šišanje nužno, ali ne morate previše da skratite kosu. Međutim, daleko bitnije je da oštećenu kosu ne stilizujete dok se ne oporavi. Peglu i fen je najbolje zaboraviti na neko vreme, dok ne budete zadovoljni kvalitetom vlasi.

Stručnjaci takođe izdvajaju paru kao veoma efikasan način za oporavak kose nakon zime. Mnogi saloni nude ovaj tretman i imaju svoje specijalizovane preparate koje nanose na vlasi kose. Međutim, ne morate da trošite previše novca ako niste u mogućnosti. Sličan efekat se može postići i kod kuće. Sve što je potrebno je da na kosu nanesete vruće ulje i da umotate kosu u topao peškir. Ostavite da tako odstoji 15 minuta i nakon toga isperite kosu vrućom vodom. Ubrzo ćete videti poboljšanje.

Ako se odlučite da preskočite odlazak kod frizera, možete se okrenuti nekoj od trendi frizura ovog proleća koje će vam pomoći da zamaskirate oštećenja dok se kosa u potpunosti ne oporavi. Te frizure su sledeće:

ELEGANTNA I OPUŠTENA NISKA PUNĐA - doprinosi tzv. čik luku i brojnim popularnim trendseterkama je ovo omiljeni trik. Reč je o frizuri koja je jednostavna i veoma je efikasna kada treba zaokružiti izgled. Punđa je odlična za svaku dužinu kose.

PLETENICE - jedan su od najčešćih izbora već duže vreme. Ovog proleća su i dalje popularne bokserske pletenice. Neobične su i veoma inovativne. Pletenica umesto razdeljka, nonšalantna ili vezana u tradicionalni rep, sa pletenicmama sigurno nećete pogrešiti.

ŠEŠIRI, UKOSNICE, MARAME I RAJFOVI - ovog proleća su dodaci za kosu ponovo u trendu, a odlični su za prikrivanje oštećene kose.

Viber

Autor: O.J
Izvor: svetplus.com/Republika.rs


>