Ostalo

Sme�no

Matura: Evo koliko zaista košta roditelje priprema za najvažniju proslavu tinejdžera!

Matura! Koliko novca ćete potrošiti, zavisi od toga sa koliko sredstava raspolažete i kakav kvalitet želite. Evo koliko zaista košta roditelje priprema za najvažniju proslavu tinejdžera!

Matura: Evo koliko zaista košta roditelje priprema za najvažniju proslavu tinejdžera! Svet Plus



Matura za mlade predstavlja veliku prekretnicu. Ona otvara novo poglavlje u životu svakog školarca. Ulazak u život odraslih je velika promena, a ta promena slavi se glamuroznim zabavama – maturskim večerima, na kojoj se svako trudi da svojim izgledom zablista, jer će se te večeri sećati čitavog života.

Pripreme za odlazak u srednju školu ili na fakultet uveliko su u toku i svako se dosad već odlučio šta će i kuda će dalje. Ali, kada je odevna kombinacija za proslavu maturske večeri u pitanju, tu su dileme ogromne.

Obući kratku ili dugu haljinu, obuti baletanke, ili, pak, cipele sa štiklom, crno odelo ili nešto manje uobičajeno? Ova pitanja su za neke školarce veći problem od rešavanja maturskog ili prijemnog ispita.

Ni roditeljima nije lako. Treba biti uz decu u ovom, za njih, stresnom periodu i pružiti im podršku, a osim toga, treba izdvojiti finansijska sredstva kako bi se njihovi sinovi i ćerke osećali kao na crvenom tepihu tokom proslave jednog od najznačajnijih momenata u njihovim životima.

Mi smo se upravo bavili ovim pitanjem – koliko će roditelje koštati matura. Prošetali smo po gradskim buticima i pozvali nekoliko salona lepote kako biste se na vreme pripremili. 


Pripreme za maturantkinje

Pripadnice lepšeg pola, ako žele da zablistaju na maturskoj večeri, za šminkanje bez probe bi, prema rečima nekih od profesionalnih šminkera, morale da odvoje od 25 do 40 evra.

U frizerskim salonima se cena frizura mnogo ne razlikuju. Za špansku punđu roditelji maturantkinja moraju izdvojiti od 2.500 do 3.500 dinara, a za lokne od 1.000 do 1.600 dinara. Cena kompleta (frizura+šminka) iznosi od 4.500 do 8.000 dinara.

Cena izlivanja ili nadogradnje noktiju kreće se od 1.000 do 5.000 dinara.

Što se večernje toalete tiče, cene haljina se kreću od 3.500 do 5.000 dinara. Naravno, ima i skupljih, još elegantnijih u kombinaciji čipke sa svilom i njihove cene se kreću od 7.000 do 15.000 dinara. Ako se, ipak, odluče za haljine sa potpisom poznatih kreatora, roditelji će morati da se “isprse” za 450 do 600 evra, ako ne i više.



Od boja dominiraju bela, crvena i crna, a popularne su sve nijanse roze.

Uz odgovarajuću haljinu, moraju se naći i cipele koje će se savršeno uklopiti uz kombinaciju iz snova. 

Cena baletanki kreće se od 2.500 do 7.000, dok se cene cipele sa visokom potpeticom kreću od 3.000 do 15.000. I tu dominiraju crne, bele i crvene cipele, a za one hrabrije ima i vedrijih boja. 

Pristojnu tašnu, koja će se uklopiti u odevnu kombinaciju, možete naći za cenu od 2.000 do 10.000 dinara.

Nikako ne smemo zaboraviti nakit, te male detalje koji će toaletu učiniti neodoljivom. Za ovo vam verovatno treba i najmanje para, jer se par minđuša može kupiti za 300 dinara. Ako na minđuše dodamo neku ogrlicu i narukvicu, trebaće vam oko 3.500 dinara za sve. Naravno, u slučaju da kupujete zlato ili srebro, moraćete da se otvorite malo više.


Pripreme za maturante

Što se muških odela tiče, cene se kreću od 9.000 do 40.000 dinara. A, ako se, pak, pripadnici snažnijeg pola odluče za neke od markiranih odela, tu se cene kreću od 1.000 evra pa naviše.

Da biste priuštili dobar sako, u zavisnosti od brenda, treba vam od 6.000 do 10.000 dinara. 

Košulje, bilo da se odluče za one sa dugim ili one sa kratkim rukavima, koštaće vas od 2.500 do 5.000 dinara. 

Cena muških cipela, u zavisnosti od odela i afiniteta, roditelji će morati da izdvoje od 3.500 do 17.000 dinara. 

Uz košulju ne smemo zaboraviti i odgovarajuću kravatu ili, sve popularniju leptir mašnu. Njihova cena kreće se od 1.500 dinara pa naviše. 



Cenovnik mature 

Ako ste mislili da će vam manje novca trebati da opremite sina, a da za žensko dete treba da odvojite više, prevarili ste se. Kada se sve stavi na papir i podvuče crta, verovatno će vam se zavrteti u glavi. 

Ako uzmemo u obzir minimalne cene, obući maturantkinju od glave do pete koštaće vas od oko 18.000 do 50.000 dinara. 

Za momka, prema našoj računici, treba izdvojiti minimum 25.000 dinara. Naravno, ove cene variraju i svakako da možete potrošiti i duplo više novca. 

Sve zavisi od toga sa koliko sredstava raspolažete i kakav kvalitet želite.

Još jedna stvar koju ne smete zaboraviti. Cena maturske večeri u restoranu u glavnom gradu od 6.000 pa naviše.Tu je i doplata za nastavnike i profesore, plaćanje fotografija i video snimaka večeri, kao i džeparac za “after parti” i taksi.  

Viber

Autor: O.J
Izvor: svetplus.com/Pink.rs

Povezane vesti:


>