Ostalo

Smeno

Slavski kolač! Napravite najlepše ukrase, bele kao sneg!

Slavski kolač je neizostavan ako slavite slavu i naravno svaka domaćica želi njime da se pohvali, a pored dobro umešenog testa, najbitniji su ukrasi. Napravite najlepše ukrase, bele kao sneg!

Slavski kolač! Napravite najlepše ukrase, bele kao sneg! Screenshoot/YoutubeZa pripremu ukrasa potrebno je vreme i ukoliko ste se odlučile da ćete se njima pozabavite, evo šta vam je potrebo:

- 200 grama oštrog brašna
- 100 grama gustina
- kašika soli (puna)
- oko 200 ml hladne vode


Priprema:

Pre svega da napomenemo da se ovi ukrasi mogu pravidi i dan - dva pre mešenja kolača kako bi se osušili i bili lakši ali nećete pogrešiti ni ako ih pravite dok vam kolač raste u plehu.

Brašno, gustin i so izmešajte. Dodajte 1 dcl vode, pa viljuškom promešajte. Ako je testo i dalje mrvičasto, dodajte samo još malo vode. Ponovo izmešajte i tako dok ne dobijete testo koje možete sjediniti, a da se pritom ne mrvi. Testo ne treba da bude meko, naprotiv. Ali, ne treba ni da se cepa već da ga možete lepo umesiti.

Ostavite testo na 15 - 20 minuta u frizideru obavezno uvijeno u lepljivu foliju. Kada budete počeli da pravite ukrase, kidajte manje parčiće da vam se ostatak testa ne suši. (neka ostane pokriveno folijom)

Kada vam kolač u plehu naraste premažite ga žumancetom i poređajte ukrase po vašoj želji. Možete svaki ukras namazati vodom po onom delu koji ide na kolač, kako bi se bolje zalepio. U prvo vreme kolač prekrijte folijom dok se peče, da vam ukrasi ne bi potamneli. Kasnije kada smanjite temperaturu u rerni, možete ukloniti foliju.

Viber

Autor: O.J
Izvor: svetplus.com

Povezane vesti:


>