Zdravlje

Ljubav

Upala desni nikako ne prolazi! Ne brinite, postoji rešenje u kuhinji!

Počeli ste osećati zubno meso, desni su nekako osetljivije i crvene, ne možete da zvaćete hranu i osećate bol?! Upala desni nikako ne prolazi! Ne brinite, postoji rešenje u vašoj kuhinji!

Upala desni nikako ne prolazi! Ne brinite, postoji rešenje u kuhinji! Svet Plus



Ne bi bilo dobro kada bi samo ignorisali taj novi osećaj, a nećete ni moći da ignorišete jer će, ako nešto ne prduzmete, upala zubnog mesa postati samo jača i bolnija.

Gingivitis tj. upala zubnog mesa u najcrnjem scenariju može prerasti u parodontitis usled kojeg dolazi do ispadanja zuba. Desni se  mogu upaliti zbog lošeg sprovođenja oralne higijene - krivog četkanja zuba i nedovoljno temeljnog čišćenja između zuba. 

Ipak možda i niste krivac. Hormoni mogu uticati na upalu zubnog mesa pa često od gingivitisa znaju patiti i tinejdžeri te trudnice koji inače vrlo redvno peru zube. 

Upala desni može biti i nuspojava korišćenja lekova kao što su fenitoin (najčešći lek kod epilepsije), ciklosporin (za lečenje artritisa i psorijaze) te nifedipina (lečenje angine i visokog pritiska). 

Pre nego što vrag odnese šalu i pre nego što nazovete stomatologa i kažete mu šta vas muči, pokušajte smiriti upalu onime što imate u kući.

Ono što je, kažu ljudi iz iskustva najdelotvornije, je mućkanje ulja u ustima. 

Mućkanje ulja u ustima je stara metoda čišćenja usne šupljine. Starija od četkica i pasta za zube, to je sigurno. Koristila se i u ajurvedskoj medicini.

Ulje izvlači otrove iz desni i usta i tako uklanja upalu. U nekim slučajevima može čak pomoći i kod bolesnih zuba. U borbi protiv gingivitisa preporučuje se 100 posto organsko ulje:

- suncokretovo,
- maslinovo,
- susamovo ili
- kokosovo. 


Kod jakih upala, kašičicu ulja trebalo bi dvadeset minuta dnevno mućkati u ustima vrlo polako. Ulje bi trebalo doći do svih delova usne duplje, a nikako se ne treba gutati. 

Viber

Autor: O.J
Izvor: svetplus.com

Povezane vesti:


>