Ostalo

Smeno

Danas je ZELENI ČETVRTAK! Ićiće vam sve od ruke!

Četvrtak u narodnom verovanju je baksuzan dan, ali ovaj četvrtak je potpuni drugačiji! Danas je ZELENI ČETVRTAK! Ićiće vam sve od ruke! Treba uputiti molbu za neku neostvarenu želju i ona će se ostvariti.

Danas je ZELENI ČETVRTAK! Ićiće vam sve od ruke! Svet PlusZeleni četvrtak je jedan od sedam četvrtaka koji se nižu od Vaskrsa do velikog hrišćanskog praznika Svete Trojice koje su naši preci praznovali moleći se Bogu da grad i nevreme ne unište letinu.

Različiti krajevi Srbije imaju drugačija verovanja i običaje, tako da se ovaj dan obeležava na nekoliko načina od kojih su se neki održali, a neki nestali. Kod nas četvrtak važi za baksuzan dan, zapravo svi osim ovog. Svetli četvrtak je jedini koji se po tradiciji smatra vrlo srećnim. Veruje se da su ovog dana sva mesta gde žive ale i druge sile zaklopljene, da zemljom hodaju samo dobra božanstva, pa da zbog toga i ljudima danas dobro ide.

Ovog dana treba započeti posao, naročito onaj koji ne ide od ruke. Zatim, treba uputiti molbu za neku neostvarenu želju i ona će se ostvariti. U narodu je ovaj dan poznat i kao beli ili zeleni četvrtak i tada se nije radilo.

Viber

Autor: O.J
Izvor: svetplus.com

Povezane vesti:


>