Zdravlje

Ljubav

Hormonski disbalans: Začini koji vraćaju hormone u ravnotežu!

Imate hormonski disbalans?! Začini koji vraćaju hormone u ravnotežu! Pozitivno utiču na hormone i regulišu neprijatne simptome hormonalnog disbalansa!

Hormonski disbalans: Začini koji vraćaju hormone u ravnotežu! Svet Plus



Veliki deo žena se bar jednom u životu susrela sa predmenstrualnim glavoboljama, izostankom menstrualnog ciklusa, konstantnim osećajem umora ili naglim promenama raspoloženja, a za takva stanja glavni "krivci" su hormoni, piše Lovesensa.

Jednu stvar treba da zapamtite - Vi ste ono što jedete! Promena režima ishrane je presudna za ravnotežu hormona, zato što pre treba da se odreknete loših navika, a naročito prerađene rane. Preporučuje se da jedete što više svežeg voća ii povrća i proverenu organsku hranu, ali i da u jelovnik uvrstite i lekovite biljke i začine.

Hormonska neravnoteža utiče na zdravlje organizma, svakodnevno funkcionisanje tela i izgled, a ako se ne leči na vreme, može biti uzrok za različite tipove oboljenja. Stanje hormona se pravilno određuje analizom lekara, ali mnoge žene kod kojih je dijagnostifikovan hormonski disbalans imale su sledeće simptome: depresija i anksioznost, neočekivana promena telesne težine, problemi sa varenjem, konstantan osećaj umora i problemi sa pamćenjem.

Doktori za hormonski disbalans prepisuju određene terapije, ali ovaj problem možete da sprečite i lečite i prirodnoim putem.

Preporučuje se da izbegavate slatkiše, jedite zdrave masti, smanjite unos žitarica, mahunarki i voća koje sadrže puno šećera, jedite više hrane bogate vlaknima, potrudite se da imate kvalitetan san, smanjite unos kofeina i namirnica koje sadrže veštačke boje i hemikalije, nemojte uzimati lekove na svoju ruku, jer mogu da poremete hormone, a važno je da se što više opuštate i smanjite stres.



Ovo su biljke koje su se pokazale kao dobar pomoćnik pri vraćanju hormona u ravnotežu:

Žalfija - ova magična biljka ima protivuplano dejstvo i čuva memoriju, a takođe je vrlo pogodna za regulisanje talasa vrućine koji se javljaju usled hormonalnih promena.

Origano - jak antioksidant, bogat vitaminom K i pomaže u prevenciji od osteoporoze i čuva kosti. Takođe, odličan je u borbi protiv gljivičnih infekcija.

Maka - ovaj začin pun je hranljivih materija koje imaju pozitivan učinak na hormone. Takođe, ova biljka reguliše promene raspoloženja, libido, energiju i smanjuje rizik od steriliteta.

Kurkuma - reguliše upale u telu, a pomaže i kod oboljenja kao što su osteoartritis i reuma. Takođe, neke studije su pokazale da svakodnevnim konzumiranjem kurkume može da se smanji rizik od pojave malignih ćelija.

Đumbir - ima antiupalno dejstvo i odličan je u sprečavanju i regulisanju osećaja mučnine. Istraživanja su pokazala da hranljive matertije iz đumbira pomažu u prevenciji karcinama jajnika koji je često uzrokovan disbalansom hormona.

Ašvaganda - lekoviti začin koji pomaže ženama koje imaju problema sa spavanjem, konstantan osećaj iscrpljebnosti i simptome depresije.

Šafran - pozitivno utče na nagle promene raspoloženja i pomaže kod simptoma depresivnih stanja. Odličan je za zdravlje srca i čuva memoriju.

Beli luk - pomaže kod upala, infekcija i u skidanju masnih naslaga. Nazivaju ga prirodni antibiotik, a i odličan je lek za osobe koje imaju problem sa visokim krvnim pritiskom.

Sladić - imitira učinak estrogena i progesterona i tako reguliše neprijatne simptome u menopauzi.

Ženšen - pomaže kod osećaja umora, neraspoloženja i pozitivno utiče na nivo šećera u krvi.

Anis - biljka koja pomaže u regulisanju estrogena, odnosno kod žena kojima je estrogen u deficitu. Anis se koristi i kod prehlada i problema sa varenjem.

Korijander - odličan prirodni lek za detoksikaciju jetre, a zdravlje jetre značajno utiče na ravnotežu hormona.

Lavanda - pomaže kod infekcija, nesanice i problema sa varenjem.

Pre nego što počnete da upotrebljavate ove začinu u svrhu lečenja konsultujte se sa stričnim licem koji će vam preporučiti najbolju terapiju za vaše stanje. Ali, iako ne patite od hormonalnog disbalansa, važno je da neke od ovih začina uvrstite u jelovnik i iskoristite njihove benefite po zdravlje.

Viber

Autor: O.J
Izvor: svetplus.com/Lepa i srećna

Povezane vesti:


>