Ostalo

Sme�no

Međunarodni Dan planete Zemlje! U prirodi ništa ne postoji samo!

Širom sveta danas se obeležava Međunarodni Dan planete Zemlje, a u Beogradu će taj dan biti obeležen formiranjem "Medenog vrta" i sadnjom autohtonih belih vrba, kao završnom delu projekta revitalizacije i pošumljavanja Ade Huje. U prirodi ništa ne postoji samo!

Međunarodni Dan planete Zemlje! U prirodi ništa ne postoji samo! Svet Plus



Ovogodišnja tema svetskog Dana planete je "Zaštiti naše vrste-u prirodi ništa ne postoji samo" i fokusirana je na zaštitu ugroženih vrsta, koja su na ivici izumiranja zbog klimatskih promena, zagađenja vode, zemlje i vazduha, krčenja šuma i krivolova.

Pitanje je da li je to dovoljno posvetiti jedan dan u godini dobrobiti naše planete. Ljudska vrsta je u svojoj egoističnosti, sebičnosti dovela našu zeleno-plavu oazu u svemiru do ruba propasti. I to svojim đubretom, ostacima i otpatcima neodgovornog i sebičnog življenja.

Ovaj praznik ima za cilj da poveća odgovornost ljudi za ugroženost životne okoline.

Širom sveta organizuje se raznovrsne akcije i manifestacije, koje imaju za cilj podizanje svesti o neophodnosti čuvanja i zaštite nešeg jedinog doma, planete Zemlje.

Uobičajene preporuke za taj  dan su:

štednja i smanjenje potrošnje električne energije
štednja i racionalna potrošnja vode
recikliranje otpada
zabrana korišćenja plastićnih kesa


Rešenje mnogih problema se može naći u obrazovanju. Obrazovanje je proces koji traje celog života, nikad nije kasno! Obrazujmo sebe i druge –  tema, šta činimo u pokušaju da spasemo sopstveni dom – planetu Zemlju!

Viber

Autor: O.J
Izvor: svetplus.com

Povezane vesti:


>