Ostalo

Sme�no

Istraživanje pokazalo da psi mogu razumeti ono što im govorimo!

Mozak psa reaguje na govor slično kao ljudski, da psi razumeju određena značenja kad im se neko obraća i da prepoznaju intonaciju govora, piše Njujork tajms. Istraživanje pokazalo da psi mogu razumeti ono što im govorimo!

Istraživanje pokazalo da psi mogu razumeti ono što im govorimo! Svet Plus



Naučnici su u Mađarskoj obučavali 13 pasa da se popnu i uđu u uređaj za magnetnu rezonancu (MRI) i sede mirno dok im se obraćaju. Koristili su, prilikom obraćanja, različite intonacije, smislene reči s pozitivnom intonacijom kao i besmislene reči s pozitivnom intonacijom, pa su čak pokušavali i da menjaju ton.

Otkrili su da psi reaguju na značenje reči bez obzira na intonaciju, povezujući ih s pozitivnim ili negativnim iskustvima. To je u osnovi isti način na koji ljudi reaguju na govor.

Vođa istraživackog tima Atila Adič je kazao da to pokazuje da pohvala psima može delovati kao nagrada, ali da najbolje funkcioniše kada su značenje reči i intonacija usklađeni, preneo je portal Klix.ba:

„Dakle, psi ne samo da razlikuju ono što mi kažemo i kako mi to kažemo, već mogu da kombinuju i to dvoje, za ispravno tumačenje onoga što su te reči zaista značile.“

Viber

Autor: O.J
Izvor: svetplus.com

Povezane vesti:


>