Svet

Region

Napuštajući Nedođiju: Jezivi i uznemirujući detalji zlostavljanja! (VIDEO)

HBO dokumentarac " Napuštajući Nedođiju" o žrtvama seksualnog i emotivnog zlostavljanja pop legende Majkla Džeksona, Vejdu Robsonu i Džejmsu Sjefčaku, je bomba koja je eksplodirala na magičnim poljima idealizacije lika i dela pokojnog muzičara koji poslednjih nedelja puni strane novina. Jezivi i uznemirujući detalji zlostavljanja! 

Napuštajući Nedođiju: Jezivi i uznemirujući detalji zlostavljanja! (VIDEO) Svet Plus/Video




Na vrhuncu slave, Majkl Džekson je započeo duge veze sa dvojicom dečaka starim sedam i deset godina. Sada, kad su u tridesetim godinama, oni pričaju o tome kako ih je Majkl Džekson seksualno zlostavljao i kako su se mnogo kasnije suočili sa svim tim. Kao jedna od najvećih svetskih ikona, Majkl Džekson za mnoge ljude predstavlja različite stvari – pop zvezdu, humanitarca i voljenog idola. 

Kada su isplivale tvrdnje o seksualnom zlostavljanju dva dečaka od strane Majkla Džeksona, 1993. godine, mnogima je bilo teško da poveruju da on može da bude kriv za ta užasna dela. U odvojenim, paralelnim pričama koje se poklapaju, oba dečaka su se sprijateljila sa Majklom koji ih je pozvao u svoj čudesan svet. Zavedeni bajkovitim životom ovog pevača i očarani bliskošću sa njim, porodice dvojice dečaka nisu videle manipulaciju i zlostavljanje kojima će njihova deca na kraju biti podvrgnuta. Kroz mučne intervjue sa danas odraslim muškarcima i njihovim porodicama, “Napuštajući Nedođiju” razotkriva kontinuiranu eksploataciju i prevaru, prikazujući kako je slava omogućila cenjenoj ličnosti da se infiltrira u živote zadivljene dece i njihovih roditelja.

Dva odrasla muškarca koja imaju živote, porodice, decu posle dosta godina su ispričali šta im se desilo pod mentorstvom svog idola. Džejms i Vejd u “Leaving Neverland” ne upiru prstom i ne urliču – on je monstrum, on me je zlostavljao, već kao izmanipulisana deca koja su preživala ozbiljne traume o Džeksonu pričaju kao voljenoj osobi koja ih je volela na svoj način. Ali, taj način je bio Majklov vid ljubavi, jer da bi nekog voleo morao je da ga dovede u Nedođiju u kojoj vladaju njegova pravila i fantazija.

Sa velikom popularnošću Majkla Džeksona osamdesetih i početkom devedesetih godina, stigle su i optužbe da je pedofil jer je najviše vremena provodio sa decom i što dokumentuju televizijski snimci iz tog perioda koji pokazuju da je na privatne letove, turneje i po hotelima vodio nekoliko dečaka. Jedan sudski spor je rešio 1993. godine isplatom od 25 miliona dolara porodici koja je pokrenula postupak protiv njega, a Vejd i Džejms su ga tada branili. 

Priča o Robsonu i Sejfčaku je ispričana samo iz njihovog ličnog ugla, ali uz podšku nekoliko članova njihove porodice. Ono što “Napuštajući Nedođiju” čini još težom za "varenje" su priče majki koje ne priznaju da su svesno ili nesvesno podvodile svoju decu odraslom popularnom muškarcu u njegovu hotelsku sobu, kuću i slično...

Ova dva, sada odrasla muškarca u jezivim ispovestima kao deca nisu shvatali šta im se dešava i prihvatali su ulogu ljubavnika (tada su imali deset i sedam godina). Oni kao deca ljubomorišu ako ih neko drugo dete zameni kada je u pitanju Džeksonova pažnja. Imaju strah da ih njihov idol više ne voli, iako oni njega vole. A "napuštanje" deteta se uglavnom dešavalo sa prvim znakovima puberteta.

Robson je ispričao da je Majkl izgubio interesovanje za njega kada je upoznao Mekolija Kalkina, zvezdu filma “Sam u kući”, koji je u to vreme bio čest gost na imanju “Nedođija”. Muzičar je obnovio odnos sa Vejdom 1993. godine za vreme suđenja zbog seksualnog zlostavljanja maloletnika, samo kako bi ga ubedio da ne svedoči protiv njega. Po završetku suđenja ga je i prvi put silovao. Posle toga više nikad nisu razgovarali.

Majkl se zbližavao sa majkama dečaka i govorio im kako su mu oni jedini prijatelji. Kada stekne poverenje porodica, sa decom razvija bolestan odnos. Manipuliše decom, govori im da ih roditelji ne vole, da su žene loše  i da im ne treba verovati. Poziva decu telefonom i ti razgovori traju bukvalno satima i satima. Tu su i ucene i strah jer on deci govori, da ukoliko neko sazna šta se među njima dešava, biće razdvojeni i otićiće u zatvor.

U dokumentarcu nećete videti samo potresne tvrdnje i priče već i video snimke, audio snimke, fotografije... U 236 minuta, koliko film traje, Vejd Robson (36) i Džejms Sejfčak (42) vrlo eksplicitno su opisali prvi susret sa muzičarem i seksualno zlostavljanje koje su godinama trpeli od strane Džeksona.

Majklu je detinjstvo oduzeto zbog uspeha od malih nogu pa je napravio odbranu u vidu ranča "Nedođija" koji mu je služilo kao emotivni zatvor za one koji ga posete. Da li je iko sumnjao i mogao da ga zaustavi tada, nikada nećemo saznati. 

Viber

Autor: O.J
Izvor: svetplus.com/HBO

Povezane vesti:


>