Zdravlje

Ljubav & Sex

Nutricionisti otkrili pravu istinu o jajima. Zdrava su ali ako ih spremate na jedan način!

Jaja zbog holesterola prati loša reputacija, ali nemački strčnjaci ističu da su zdravija nego što možete i da zamislite. Nutricionisti otkrili pravu istinu o jajima. Zdrava su ali ako ih spremate na jedan način!

Nutricionisti otkrili pravu istinu o jajima. Zdrava su ali ako ih spremate na jedan način! Svet PlusJaja sadrže vitmain A i proteine, dobra su za imunitet, kožu, kosti i bogata su holesterolom. Berthold Koletzko, sa dečje univezitetske bolnice u Minhenu kaže:

"Dve trećine holesterola u krvotoku zapravo proizvodi sam organizam. Holesterol iz kokošjih jaja ima manju ulogu u metabolizmu nego što ljudi misle."

Nutricionisti ističu da je ključ zdravlja uravnotežena ishrana, a ne potpuno izbacivanje pojedinih namirnica sa jelovnika. PR Nemačkog nutricionističkog društva (DGE) Antje Gahl preporučuje:

"Naša topla preporuka je konzumiranje do tri jaja nedeljno. To uključuje i jaja u drugim namirnicama poput hleba, kolača, testenine ili majoneza."

Koletzko tvrdi:

"Svako s visokom nivoom holesterola ili s nekim drugim kardiovaskularnim poremećajem morao bi da se drži preporuke o maksimalno tri jaja nedeljno. Zdrave osobe mogu da ih jedu i više. Sadrže i lecitin, “hranu za mozak”, odnosno za živčani sistem, te su odlična za stariju populaciju."

Da li su jaja zdrava ili ne, zavisi od načina na koji ćete ih pripremiti. Jaje prženo u ulju i servirano sa slaninom nikoga neće učiniti zdravijim.

Jaja treba dobro prokuvati ili ispržiti jer takav način pripreme ubija salmonelu. Ako želite da ih jedete sirova, vodite računa da su sveža. Može isprobati tako što ćete ih stavi u čašu vode. Ostane li jaje na dnu, sveže je. Ako polako ‘izlazi’ prema površini, treba ga prokuvati ili ispržiti. Ako ‘izroni’ na površinu, najbolje je da ga bacite.

Viber

Autor: O.J
Izvor: svetplus.com/Stil

Povezane vesti:


>