Ostalo

Smeno

Postaćete vaša sopstvena majka, i to u ranim tridesetim!

Ok, ne znamo kako da vam ovo saopštimo, ali evo: nije vam baš puno vremena ostalo. A možda je to već i počelo. Uprkos svim vašim naporima, svim tinejdžerskim (buntovničkim) ispadima, terapiji i slično, verovatno ćete uskoro početi da ličite na majku. Postaćete vaša sopstvena majka, i to u ranim tridesetim. Isto će se desiti i vašem partneru!

Postaćete vaša sopstvena majka, i to u ranim tridesetim! Svet PlusDa, čak i vi. Nauka tako tvrdi.

Nova studija, doktora Julijana De Silve iz Ujedinjenog Kraljevstva, tvrdi da svi poprimamo obrise svojih roditelja, a to se može desiti znatno ranije nego što mislimo.

Da Slivino je istraživanje obuhvatilo više od 2.000 ljudi, u periodu kada su počeli da se osećaju, ali i da se ponašaju (sve više) kao svoji roditelji – od toga da su počeli da konzumiraju iste medije, do toga da im se sviđaju iste stvari, pa čak i da koriste iste izreke na koje su u mlađim danima prevrtali očima.

Saznao je da je malo više od polovine ispitanica (tačnije 52%) počelo da se ponaša kao majka u periodu između 30 i 33 godine, dok je 26% započelo taj trend u periodu od 35. do 40. godine, a ostalih 10% je nekako uspelo da izgura do 40-50.

A zašto taj prelaz uglavnom počinje u 30-ima?

De Sliva veruje da to ima dosta veze sa roditeljstvom: kada počneš da odgajaš svoju decu, tvoje ponašanje se bazira na onom kako si odgojen. Verovatno nije slučajnost da u proseku u 30-ima postajemo svoje majke – taman onda kada otprilike počinjemo da vičemo na ukućane da obrišu đonove pre nego što uđu u kuću, sa sve objašnjenjem: 

“Jer sam ja tako rekla.”

Upravo tada počinješ sve više da se ponašaš kao svoja majka kada počneš da ličiš na nju iz svog prvog sećanja na nju – dakle oko 30-ih.

Počinjemo, recimo, pomalo da se debljamo, dobijemo i pokoju boru i iznenada i same vidimo sličnost. Pa nam onda valjda i padne na pamet da nosimo onakvu garderobu koju je i ona nosila.

“To je deo neizbežnog procesa starenja, a koji mnogi ljudi žele da odgode što duže”, objasio je doktor De Silva.

Ukoliko vam je potrebno malo utehe, a verovatno jeste, nauka isto tako potvrđuje da muškarci intenzivnije počinju da liče očevima jednako tako u 30-ima, tačnije (otprlike) u 34. godini. Što je, dakle, period kada često i sami postaju. Možda zato sede sve više u naslonjaču i viču na televizor, ko zna?

I ne brinite: ovo nije otkriće koje kaže da ćete postati baš kao vaš roditelj, bez obzira na sve (pogotovo ukoliko se vaša majka borila sa traumama ili ovisnostima, ili mantalnim bolestima, ili je jednostavno bila loša). To je, jednostavno, studija koja kaže da ćete možda primetiti da vaša pojavnost ili ponašanje počinju da reflektuje njihove i to onda kada počinjete da zasnivate svoju porodicu. Vi ste i dalje vi, a možda će vam i garderoba kakvu je ona nosila baš fino stajati. Samo kažemo.

Viber

Autor: O.J
Izvor: Lola magazin

Povezane vesti:


>