Ostalo

Smeno

Danas su Mladenci - praznik sa mnogo običaja! (VIDEO)

Na ovaj dan žene ustaju rano i mese četrdeset kolačića, koji se nazivaju Mladenčići, i simbolizuju dug, srećan i sladak život. Danas su Mladenci - praznik sa mnogo običaja!

Danas su Mladenci - praznik sa mnogo običaja! (VIDEO) Screenshoot/YoutubeDanas je pravoslavni praznik poznat u narodu kao - Mladenci, a njega proslavljaju supružnici u prvoj godini braka, tačnije, oni koji su se venčali posle 22. marta prethodne godine. Na taj dan mladenci u svoj dom primaju goste, koji im donose poklone, a mlade domaćice pokazuju svoje umeće i spretnost.

Mladenci su posvećeni uspomeni na stradanje Svetih četrdeset vojnika, koji su 320. godine, za vreme cara Likinija prešli u hrišćanstvo, uprkos izričitoj carevoj zabrani. Ovaj praznik je u crkvenom kalendaru obeležen crnim slovom.

Mladenci su praznik sa mnogo običaja u srpskom narodu. Na ovaj dan žene ustaju rano i mese četrdeset kolačića, koji se nazivaju mladenčići, i simbolizuju dug, srećan i sladak život. Mladenčići se premazuju medom, domaćice ih nude deci i svima koji dođu u kuću pre podne.

Posećivanje mladenaca i donošenje poklona, običaj je modernih dana, koji je nastao u gradu, ali ga je i selo veoma brzo prihvatilo. Smatra se da bi na Mladence trebalo da dođu svi oni koji su bili na svadbi, ali ipak tog dana u goste dolazi samo najuža porodica i prijatelji.

Inače, Mladenci uvek padaju u vreme posta, tako da i hrana koja se sprema toga dana mora biti posna zbog zdravlja i napretka dece mladih supružnika.

U video snimku možete čuti jednu sasvim drugu priču što se tiče Mladenaca.
 

Mladenčići sutra moraju da se nađu na vašem stolu!


 

Viber

Autor: O.J
Izvor: svetplus.com

Povezane vesti:


>