Ostalo

Sme�no

Mladenčići sutra moraju da se nađu na vašem stolu!

Pravoslavna crkva i njeni vernici u četvrtak 22. marta praznuju uspomenu na stradanje četrdeset Mučenika Sevastijskih, koji su za Hristovu veru postradali 320. godine. Praznik se obeležava u hramovima Srpske pravoslavne crkve i u domovima mladih bračnih parova koji praznuju Mladence, jer su stradalnici bili mladići, pa je taj dan povezan sa prastarim običajem darivanja mladih bračnih parova, onih koji su se venčali od prethodnih Mladenaca. Mladenčići sutra moraju da se nađu na vašem stolu!

Mladenčići sutra moraju da se nađu na vašem stolu! Screenshoot/Youtube



Ovaj dan posvećen je mladencima i zbog venaca kojima su mučenici venčani ljubavlju Hristovom. I na venčanjima u crkvi, na glave mladih supružnika, stavljaju se venci, koji imaju trostruku simboliku: venci carski - svaki je čovek car u svom mikrokosmosu, svojoj kući, venci mučenički, jer u braku treba podnositi žrtve i venci besmrtne slave u Carstvu Hristovom.

Time se ukazuje na to da supružnici treba da budu jedan drugom verni, kao što su Sevastijski mladenci bili verni Hristu i da tu vernost i ljubav nikakvo iskušenje ne može i ne sme da savlada.

Stari običaji nalažu da žena pripremi posni ručak i posebne kolače kako bi svima pokazala svoju umešnost, ali i da tog dana ustane ranije kako bi pripremila 40 kolačića koji se nazivaju mladenčići.


Potrebno je:

600 g mekog brašna
300 ml mlake vode
45 g svežeg kvasca
2 kašičice šećera
1 kašičica soli
3 kašike maslinovog ulja
med za premazivanje


Na pobrašnjenu radnu površinu izručiti nadošlo testo. Oklagijom razvući testo na oko 1 cm debljine, a zatim čašom ili nekom okruglom modlom vaditi krugove. Veoma je važno da ne ostane testa, već da se svo testo potroši za 40 kolačića.

Ukoliko vam i ostane višak testa, svo preostalo testo stavite u poslednji 40 kolačić. Slagati na podmazan pleh ili obložen papirom za pečenje. Pokriti krpom i ostaviti još 30 minuta da kolačići prastu.

Nadošle kolačiće premazati uljem. Ako u vreme kada su Mladenci ima rascvetalih voćki, otkinuti grančicu i njome na 4-5 mesta izbockati površinu mladenčića . U slučaju da nema, u tu svrhu upotrebite grančicu bosiljka.

Staviti da se peku u zagrejanoj rerni na 200 °C oko 20-25 minuta. Pečene mladenčiće, dok su još topli, premazati medom i ostaviti da se prohlade.

Viber

Autor: O.J
Izvor: svetplus.com/Minjina kuhinjica

Povezane vesti:


>