Ostalo

Sme�no

Prolećna ravnodnevnica! Zašto je baš danas počelo proleće!

Astronomsko proleće na severnoj Zemljinoj hemisferi počinje danas 20. marta. Prolećna ravnodnevnica, ekvinocijum, na severnoj hemisferi je takođe poznata kao martovska ravnodnevnica. Na južnoj hemisferi, tada imamo jesenju ravnodnevnicu. Zašto je baš danas počelo proleće!

Prolećna ravnodnevnica! Zašto je baš danas počelo proleće! Svet Plus



Martovska ravnodnevnica označava trenutak kada Sunce pređe preko nebeskog ekvatora - zamišljene linije na nebu iznad Zemljinog ekvatora - sa juga na sever. To se događa svake godine, 19, 20. ili 21. marta. Budući da su tada noć i dan gotovo podjednako dugi - 12 sati - ovaj događaj je poznat kao ravnodnevnica, što potiče od latinske složenice “equinoxium”, odnosno “aequinoctium” - equi, aequi + nox, noct - noć).

Ipak, u stvarnosti ravnodnevnice ne podrazumevaju tačno 12 sati dnevne svetlosti. Solisticijum, trenutak kada Sunce na nebeskoj hemisferi opisuje najvišu ili najnižu putanju u odnosu na nebeski ekvator, i ekvinocijum označavaju ključne faze astronomskog ciklusa na Zemlji. U jednoj godini imamo dva ekvinocijuma - prolećni i jesenji i dva solisticijuma - letnji i zimski.

Njihovi datumi nisu fiksni zbog eliptičnog kruženja Zemlje oko Sunca. Početkom januara, Sunce je najbliže Zemlji, a početkom jula je najudaljenije.

Na severnoj Zemljinoj hemisferi, martovska ravnodnavnica slavi se kao trenutak ponovnog rođenja. U mnogim kulturama u to vreme se održavaju prolećni festivali i praznici, poput Uskrsa i Pashe.

Uoči dolaska proleća, u Japanu željno iščekuju cvetanje trešanja (Sakura), kada će se cela zemlja obojiti u ružičasto. Televizijska prognoza cvetanja trešanja, koja analizira širenje ove pojave, poznato kao front cvetanja trešanja, dodatno doprinosi uzbuđenju. Front počinje na jugu, a završava se na severu japanskog arhipelaga.

Viber

Autor: O.J
Izvor: svetplus.com

Povezane vesti:


>