Zdravlje

Ljubav

Hrana koje smanjuju rizik od nastanka tumora!

Ne postoji ni jedna namirnica koja štiti u potpunosti od nastanka tumora, no postoje one namirnice koje imaju antiupalno dejstvo pa na taj način smanjuju rizik od razvoja i trebalo bi ih uvrstiti u ishranu. Reč je o hrani koja raste u našem okruženju i nije skupa. Hrana koje smanjuju rizik od nastanka tumora!

Hrana koje smanjuju rizik od nastanka tumora! Svet Plus



Jabuke

Jabuka je izuzetno zdravo voće. Obiluje vitaminima i sadrži polifenole koji su dobri kao preventiva razvoju tumora, upala i kardiovaskualrnih bolesti. Studija koja je u 2018. godine objavljena u časopisu "Journal of Food and Drug Analysis" pokazala je da polifenol floretin iz jabuke razaraz ćelije tumora dojke, a da pritom ne utiče na zdrave ćelije.

Zato, neka na vašem stolu uvek bude korpica sa jabukama. Vodite računa da su neprskane jer se najviše zdravih stvari nalazi u njenoj kori. Ne kaže se bez razloga da jedna jabuka na dan tera doktora iz kuće.

Bobičasto voće

Bobičasto voće je puno vitamina, minerala i vlakana i ono zbog čega se uvršatava u skup namirnica koje sprečavaju razvoj tumora jesu snažni antioksidans polifenol i antocianin.

Kupusnjače

U ovaj skup među ostalim spadaju brokoli, kelj, prokulice i karfiol. Bogato je vitaminima C i K i magnezijem, a svrstavamo ga u antikancerogenu hranu jer sadrži sulforafane, biljni spoj koji ima protiv upalni učinak.



Šargarepa

Šargarepa obiluje beta-karotenom koji na temelju osam studija smanjuje rizik od nastanka tumora prostate i tumora u stomačnoj šupljini. Beta-karoten igra ključnu ulogu u jačanju imuniteta.

Masna riba

Losos, jesetra i ostale vrste masne ribe obiliju esencijalnim nutirijentima poput vitamina B, omega-3 masnih kiselina, magnezijuma. Jedna studija pokazala je da osobe koje jedu puno sveže ribe imaju za 53 posto manji rizik od nastanka raka creva.

Leblebije

Leblebije obiluje vlaknima koja pomažu očuvanju zdravlja creva i smanjuju rizik od razvoja raka u tom području. Takođe, jedna je studija pokazala da leblebije za 20 posto smanjuje rizik od raka dojke.

Viber

Autor: O.J
Izvor: svetplus.com

Povezane vesti:


>