Zdravlje

Ljubav & Sex

Majčina dušica jedina biljka koja ne sadrži ni jedan štetni sastojak!

Zaista nenadmašan lek! Majčina dušica jedina biljka koja ne sadrži ni jedan štetni sastojak! ! Upotrebljava se “skoro za sve” – od lečenja prehlade, do “ubijanja” raznih mikroba.

Majčina dušica jedina biljka koja ne sadrži ni jedan štetni sastojak! Screenshoot/YoutubePoštovanje u narodu i široku primenu u narodnoj medicini, majčina dušica je svojski zaslužila. Ova biljka nema nijedan štetan, toksičan sastojak pa se može piti bez vremenskog ograničenja i u neograničenim količinama. Poznata je i po nazivima popovac, materka, tamjanika, divlji bosiljak, vreskovica.

Majčina dušica raste na sunčanim brežuljcima i padinama, po rubovima šuma, a često i na malim livadskim mravinjacima. Samo dve kašičice majčine dušice zadovoljava čak 20 posto dnevnih potreba organizma za gvožđem, a odličan je izvor i mangana, minerala koji poboljšava funkcioniranje mozga, održava zdravlje kostiju i kože, te potpomaže formiranje hrskavice.

Potrebno joj je mnogo topline i sunca, zbog čega se dobro drži na kamenitim površinama, kao i na planinskim pašnjacima kod kojih se iz zemlje oslobađa mnogo topline. Bere se preko celog leta, po mirnom, toplom i sunčanom vremenu – od 10 sati prepodne do popodnevnih sati, jer je u to vreme najmirisnija.

Ne čupa se, već se cela biljka seče odgovarajućim makazama. Suši se u tankom sloju, na toplom mestu i na promaji, zaklonjena od sunca i prašine. Povremeno je treba lagano prevrtati, da se što ravnomernije osuši.

Čaj od majčine dušice ima antiseptičko delovanje, dobar je protiv spazma (grča) u bronhijama, razvodnjava sluz u plućima i pomaže pri njegovom izbacivanju. Zato se sa uspehom primjenjuje protiv kašlja kod dece. Pošto je vrlo ukusan i lepo miriše, mališani ga rado piju. Osim toga, uspešno deluje i protiv crevnih parazita, naročito dečjih glista.

Čajna mješavina

U jednakim delovima pomešana sa bokvicom, majčina dušica je dokazan lek protiv oboljenja disajnih puteva – posebno protiv prekomerne sluzi u bronhijima i bronhijalne astme, čak i velikog kašlja. Čaj od mešavine bokvice i timijana se pije što topliji, u malim gutljajima. Konzumira se svež, četiri do pet puta dnevno. Ako postoji opasnost od upale pluća, treba se piti svakih sat vremena.

Jastuk kao oblog

Majčina dušica, kamilica i hajdučka trava – ubrane na suncu i osušene, koriste se za punjenje jastučića koji se koriste kao oblog kod različitih bolova (u stomaku, zglobovima…).


Za ispiranje usta

Ako je vaše dete malo veće pa zna grgoljiti, ovaj rastvor će poslužiti za dezinfekciju usne duplje, a takođe ublažava upalu grla, jača desni i osvežava dah. Pored toga, pomaže u čišćenju kože.

Priprema: pet grama majčine dušice preliti decilitrom mlake vode i ostaviti da odstoji tokom noći. Ujutro procediti i grgoljiti, ili ispirati bolna mesta tokom dana. Isti postupak mogu sprovoditi i odrasli.

Kupka

U kadu sa toplom vodom sipati oko 100 grama majčine dušice. Poželjno je da dete bude u kupki oko pola sata pre spavanja. Mnogim mališanima su ovakve kupke vratile zdrav san. Pokušajte!


Priprema čaja od majčine dušice

Važno je zapamtiti dva pravila – nikada ne pripremati čaj u otvorenoj posudi i uzeti dovoljnu količinu biljke. Majčina dušica sadrži lekovite sastojke koji lako isparavaju. Pripremom u otvorenoj posudi oni ispare pa takav čaj nema lekovita svojstva, zato ga kuvajte poklopljenog.

Takođe ih nema ni ako je količina biljke nedovoljna. Da biste skuvali dobar čaj, kašičicu majčine dušice prelijte sa dva decilitra proključale vode, poklopite, i nakon pola sata procedite. Zasladite medom i dajte detetu da pije tri do četiri šoljice čaja na dan. Biće dobro i za vas ako mu se pridružite u ispijanju čaja!

Viber

Autor: O.J
Izvor: svetplus.com/Stil

Povezane vesti:


>