Ostalo

Sme�no

Međunarodni dan žena! Istinska jednakost još uvek čeka da bude ostvarena!

Međunarodni dan žena - 8. mart, je samo jedan dan u godini kada se prisećamo borbe za ženska prava, ali nikako ne smemo zaboraviti da ta borba i dalje traje. Istinska jednakost još uvek čeka da bude ostvarena! Zašto je ovaj datum važan?!

Međunarodni dan žena! Istinska jednakost još uvek čeka da bude ostvarena! Svet Plus



 Svakog dana treba insistirati na ravnopravnosti polova ali današnji dan je važan datum u istoriji i treba nam poslužiti da se podsetimo zbog čega slavimo Osmi mart i šta se tim datumom ukazuje. 

Međunarodni dan žena (skraćeno Dan žena), međunarodni je praznik koji se obeležava 8. marta svake godine. Tog dana se slave ekonomska, politička i društvena dostignuća pripadnica ženskog pola. Prvi Dan žena se slavio 28. 2. 1909. u SAD temeljem deklaracije koju je donela Socijalistička partija Amerike.

Između ostalih važnih istorijskih događaja, njime se obeležava i požar u fabrici Triangle Shirtwaist u (New Yorku 1911. godine) kada je poginulo preko 140 žena. Ideja da se obeležava međunarodni dan žena se prvi put pojavila početkom 20. veka u doba brze industrijalizacije i ekonomske ekspanzije koja je često dovodila do protesta zbog loših radnih uslova.

Žene zaposlene u industriji odeće i tekstila su javno demonstrirale osmog marta 1857.  godine u New Yorku. Tekstilne radnice su protestovale zbog loših radnih uslova i niskih plata. Demonstracije je rasterala policija, a te iste žene su osnovale sindikat dva meseca kasnije.

Protesti na 8. 3. su se događali i sledećih godina, od kojih je najpoznatiji bio 1908. godine kada je 15.000 žena marširalo kroz New York tražeči kraće radno vreme, bolje plate i pravo glasa. Godine 1910. prva međunarodna ženska konferencija bila je održana u Kopenhagenu u organizaciji Socijalističke Internacionale te ustanovila “Međunarodni dan žena” na predlog slavne nemačke socijalistice Clare Zetkin.

Naredne godine je Međunarodni dan žena obelžen od preko milion ljudi u Austriji, Danskoj, Nemačkoj i Švajcarskoj. U predvečerje prvog svetskog rata žene širom Evrope su održale mirne demonstracije 8. 3. 1913. godine.

Demonstracije povodom Međunarodnog dana žena u Rusiji bile su prvi stadijum ruske revolucije. Nakon oktobarske revolucije, boljševička feminstkinja Alexandra Kollontai nagovorila je Lenjina da 8.3. postane državni praznik, i tokom sovjetskog perioda se koristio za obilježavanje "herojstva radnica".

Međutim, u mnogim komunističkim državama je taj praznik izgubio svoju ideološku osonovu i postao prilika za muškarce da iskazuju svoju ljubav i poštovanje prema pripadnicama suprotnog spola, posluživši kao svojevrsni amalgam Majčinog dana i Valentinova u zapadnim državama.

Dan žena je ostao državnim praznikom u Rusiji, Belorusiji, Ukrajini, Kazahstanu, Kirgiziji, Moldovi, Mongoliji i Tadžikistanu, a obeležava se cvećem i poklonima.

Na Zapadu se Međunarodni dan žena uglavnom prestao obelžavati 1930-ih, delom i zbog toga što se povezivao sa komunizmom. Međutim, 1960-ih su ga ponovno počele slaviti feministkinje. Godine 1975, koja je proglašena Međunarodnom godinom žene, UN su službeno počele obeležavati Međunarodni dan žena. Interesantan je podatak da je Švajcarska bila poslednja zemlja u Evropi koja je uvela pravo glasa ženama (1972).

Danas mnoge organizacije u svetu, obeležavaju Međunarodni dan žena, a neke se nastoje izboriti da postane državni praznik ali to još nije slučaj. 

Prva proslava u našoj zemlji održana je u Beogradu, u tadašnjem Narodnom domu, 1914. godine. Međunarodni dan žena uskoro je počeo da se povezuje da socijalističkim zemljama. 

Ipak, političko značenje se vremenom izgubilo i Dan žena danas više nije praznik socijalne pravde i jednakih šansi za muškarce i žene, već je uglavnom banalizovan i pretvoren u tipičan praznik masovne kulture i potrošnje. Neka vas ovaj tekst podseti da je 8. mart nešto više od buketa cveća i kutije bombona! Jer, istinska jednakost još uvek čeka da bude ostvarena!

Viber

Autor: O.J
Izvor: svetplus.com

Povezane vesti:


>