Ostalo

Sme�no

Ljubimci: Greške vlasnika zbog kojih pas može biti depresivan!

Ljubimci vremenom postaju članovi naše porodice, a ako vam se čini da je vaš pas u poslednje vreme pokunjen, da više spava, manje jede, izbegava društvu i gubi potrebu za interakcijom, razmislite da niste nenamerno napravili neku od ovih promena ili grešaka, koja bi mogla da utiče na njegovo raspoloženje. Greške vlasnika zbog kojih pas može biti depresivan!

Ljubimci: Greške vlasnika zbog kojih pas može biti depresivan! Svet Plus



Ne pružate psu dovoljno pažnje i ljubavi.

Niko ovako nešto ne radi namerno, ali razmislite – Da li se vaš pas oseća usamljeno? Poklanjanje pažnje i naklonosti može da popravi i vaše i njegovo raspoloženje. Provedite kvalitetno vreme zajedno. Razgovarajte sa svojim psom, slušajte ga i gledajte, mazite ga, masirajte, leškarite kraj njega.


Pas nema dovoljno mentalne stimulacije

Pružanje mentalne stimulacije je važno za sve pse. Igre koji uključuju obuku, poput učenja komandi da sedne, stane, da šapu ili legne, mentalno stimulišu psa i čine ga zadovoljnijim i samopouzdanijim. Učite svog psa novim zabavnim trikovima. Naučite ga imenima njegovih igračaka i igrajte se donošenja svake konkretne među njima. U svoju dnevnu rutinu zajedničkog vremena uvedite igre skrivanja. Nabavite ili napravite interaktivne igračke. Na kraju krajeva – promenite rutu kojom šetate.


Ne obezbeđujete mu dovoljno fizičke aktivnosti

Jedan od glavnih uzroka dosade i depresije kod pasa je nedostatak kvalitetne vežbe. Preporučuje se da pas dnevno treba da ima sat vremena kvalitetne fizičke aktivnosti, i to – što više na svežem vazduhu i otvorenom prostoru. Osim što popravlja njihovo raspoloženje, fizička aktivnost povoljno utiče na sve aspekte zdravlja vašeg ljubimca. Ponesite frizbi u park, hodajte uz stepenice i niz stepenice, povedite ljubimca na trčanje, ili mu priuštite opuštajuće plivanje tokom toplijih meseci.


Pas nema dovoljno interakcije sa ljudima i životinjama

Ako se vaš pas dobro slaže sa drugim psima, vodite ga u park za pse koliko god često možete. Upoznajte ga sa drugim psima i novim ljudima, i ne isključujte ga iz popodnevnih šetnji, odlazaka u kafić, na piknik, u goste.


Ne pružate psu dovoljno čvrstu i doslednu strukturu pravila ponašanja

Vaš pas se može umoriti od čestih promena dnevnog ritma i donošenja novih odluka. Postavite jasne granice i budite dosledni u njihovom primenjivanju. Nekonzistentno ponašanje vlasnika ili neusaglašenost među članovima porodice može da stresira i deprimira psa.


Kritika i agresija

Niko ne želi da se viče na njega, posebno ne psi, koji imaju izuzetno osetljivo čulo sluha. Neki vlasnici još uvek veruju da sa svojim psima treba da se bore za poziciju dominantnog člana porodice, te primenjuju nasilna, agresivna i surova sredstva zastrašivanja. Kada poštujete psa i pokažete mu da je tako, poštovaće i on vas, to je sigurno. Koristite pozitivne metode vaspitavanja, bez tehnika straha i kažnjavanja.

Pas ostaje sam previše često ili predugo

Vlasnici su često zatrpani obavezama, a radni dan ponekad zaista ume da se oduži. Ako vaš pas predugo ostaje sam kod kuće može razviti anksioznost razdvajanja, različite oblike destruktivnog ponašanja, ili pasti u depresiju.

Viber

Autor: O.J
Izvor: svetplus.com/Infobrif

Povezane vesti:


>