Zdravlje

Ljubav & Sex

Brazilski orah je dragocen plod ali nikako ne preterujte!

Iako ga zovemo brazilski orah, ovaj orašasti plod raste i u Venecueli, Boliviji, Peruu, istočnoj Kolumbiji. Vrlo je hranljiv jer u sebi sadrži dosta vitamina, najviše E i B, minerala, ali... Brazilski orah je dragocen plod ali nikako ne preterujte!

Brazilski orah je dragocen plod ali nikako ne preterujte! Screenshoot/YoutubeKad je preporuka količine u pitanju, tu su stavovi različiti. Neki kažu pojesti pet dnevno, dok drugi preporučuju samo jedan. Koliko nam, zapravo, treba tog brazilskog oraha, ukoliko želimo da na taj način unesemo selen u organizam?

Istina je, da je veoma hranljiv jer u sebi sadrži dosta vitamina, najviše E i B, minerala, ali ima i nekih sastojaka koji nisu tako dobri, zbog čega stručnjaci preporučuju da ne jedete više od dva do četiri oraha dnevno.

Šta je to sadrži, a nama ne prija? Mast! Brazilski orah sadrži mononezasićene masne kiseline i polinezasićene masne kiseline, omega-6 masne kiseline, kao i dosta zasićenih kiselina. 

Veoma je važno koliko je svež! 

Prilikom kupovine obratiti pažnju na njegovu boju. Oljušten, kakav je najčešće u našim prodavnicama, trebalo bi da bude gotovo bele boje, tek pomalo žućkast. U suprotnom, ukoliko je tamniji, to znači da je na neki način tretiran prilikom vađenja iz ljuske, a samim tim i da su aflatoksin i štetni toksini koji se nalaze u ljusci ovog ploda, "prešli" na sam plod.

Konzumacija brazilskog oraha je ograničena i zato toga što ova namirnica u sebi sadrži i neke radioaktivne elemente, ne brinite u malim količinama. Te supstance posledica su sastava korenja i ishrane same biljke.

Brazilski orah sadrži kalcijum, fosfor, kalijum, magnezijum, cink, gvožđe i selen, zbog čega, osim što je dobar za kožu, ovaj orah ima i antivirusno i antikancerogeno dejstvo. Selen je inače sastojak koji se može naći u jako malom broju namirnica, zbog čega je brazilski orah gotovo dragocen plod, a takođe, u sebi sadrži i prirodna vlakna, koja dobro deluju na zdravlje celog organizma.

Zbog svih dobrih sastojaka, brazilski orah jača imunitet i dobro deluje na kardiovaskularni sistem. On generalno dobro deluje na organizam, ali bi ga trebalo oprezno jesti, naročito ukoliko vodite računa o kilogramima i ne želite da dodate još koji.

Zapamtite, od dva do četiri dnevno!


NAPOMENA: 

Oni koji ga do sada nisu konzumirali, a skloni su alergijama na koštunjavo voće, za početak jedan i to ujutru.

Viber

Autor: O.J
Izvor: svetplus.com


>