Ostalo

Sme�no

Mačke: U susret Danu zaljubljenih, analiziranje značenja ljubavnih ugriza!

U susret Danu zaljubljenih analiziranje značenja „ljubavnih ugriza”. Da li to čujemo neki stidljivi smeh u pozadini? Naravno da smo mislili na ugrize vaših mačaka jer ste u njih ludo zaljubljeni, je l’ tako? Mačke iskreno i bez skrivenih namera iskazuju osećanja.

Mačke: U susret Danu zaljubljenih, analiziranje značenja ljubavnih ugriza! Svet Plus



Svakako ste milion puta bili u ovoj situaciji: prijatno veče, leškarite na trosedu sa svojim ljubimcem, mazite svoju mačku, čujete kako zadovoljno prede, „love is in the air”, kad usred uzbudljive akcione scene na filmu doživite pravu akciju u svom stanu – mačka vas ugrize, ni krive ni dužne. Sigurno ste se zapitali zašto se to dogodilo. U potrazi za odgovorom, naišle smo na članak autorke Deniz Lebo (Denise LeBeau) objavljen na internet portalu magazina ,,Catster" u kome navodi tri razloga zašto mačke grizu svoja ljudska voljena bića. 

Svako od nas ljubav prema mačkama iskazuje na različite načine, ali jedno je sigurno: volimo ih i želimo da nam ta ljubav bude uzvraćena. Ljubav i pažnja koju iskazujemo svojim ljubimcima prija im do određene mere. Ponekad preteramo i mačke nam to vrlo jasno, a ponekad i bolno, stave do znanja – ugrizom.
Zvukovi koje ispuštaju mačke mogu nam do određene granice pružiti uvid u njihove emocije. Potrebno je proanalizirati kompletan govor njihovog tela da bismo shvatili kako se osećaju.

Džekson Galaksi (Jackson Galaxy) je stručnjak za analizu ponašanja mačaka koji živi u Los Anđelesu. Voditelj je TV emisije „Moja mačka iz pakla” u kojoj pomaže pojedincima da se izbore sa problemima koje imaju sa svojim mačkama, kućnim ljubimcima. Autor je kniige „Total Cat Mojo” U intervjuu za časopis "Sydney Morning Herald" rekao je da ugriz mačke ukazuje da je mačka previše nadražena maženjem.

„To se zove ’preterana stimulacija izazvana maženjem’. Naime, folikule dlake mogu da izdrže samo određenu količinu maženja pre nego što se prijatan nadražaj pretvori u bol.”

Griženje je takođe oblik ponašanja karakterističan za mačiće. Veterinarka Karen Beker (Dr. Karen Becker) je za časopis Huffingtom Post rekla da razigrani mačići međusobno komuniciraju ugrizima. Ako mačka nastavi tako da se ponaša i kada odraste, znači da vragolastim ponašanjem želi da svom voljenom ljudskom biću skrene pažnju na sebe. Ljubavnim ugrizom poručuje:

„Juhu, ovde sam i želim da se igram sa tobom i budem centar tvog sveta”.

Takva naizgled agresivna igra mačića nije samo posledica želje za povezivanjem već i određena priprema za zrelo i samostalno doba, pre svega to je simulacija lova i priprema za lovačke dane. Ukoliko imate samo jednu mačku u stanu, bićete češće meta ovakvog njenog agresivnog ponašanja.

Naravno, treba uočiti razliku u agresivnom ponašanju koje je posledica potrebe za igrom, ponašanja koje je izazvano iritacijom preteranim maženjem i stvarne agresije, u pravom smislu te reči. Ako mačka ne reži i ne šišti, znači da se radi o uzbuđenju (a ne o iznerviranosti). Važno je uvek upamtiti da je mačji poriv za igrom povezan sa nagonom za lov (koji se u prirodi uvek završava „ubistvom").



Dr. Džin Hof (Dr. Jean Hofve), veterinarinar holističke medicine na blogu Džeksona Galaksija je skrenuo pažnju udomiteljima mačića da ne podstiču grubu igru jer će mačka steći naviku koju će teško iskoreniti u odraslom dobu. Međutim, ukoliko ste već mačku navikli na ovaj vid grube zabave, problem možete rešiti tako što se nećete igrati sa svojom mačkom koristeći ruke i prste već štap i ostale igračke predviđene za tu vrstu stimulacija mačaka.

Galaksi preporučuje da pratite govor tela svoje svoje mačke dok je mazite. Ako zenice počnu da joj se šire, ako počne da agresivno udara repom a da uši povlači unazad, odmah prestanite da je mazite. Ako se ne zaustavite na vreme i mačka vas ugrize, odmah prestanite sa maženjem nakon toga. Nemojte insistirati. Vaša mačka takođe ima pravo na svoju volju i to treba poštovati. Posmatrajte kako će se ponašati nakon ugriza: možda će otići od vas, a možda će nastaviti da sedi blizu vas ali bez potrebe da je mazite.

Mačke pokazuju svoju naklonost i privrženost na bezbroj suptilnih načina i zato uvek budite otvoreni prema onome što vam skrivenim znacima govore. Naizgled bezazlene radnje kao trljanje glavice i obraza uz vaše telo i lizanje svog omiljenog ljudskog bića pouzdani su signali da vas mačka voli.

U jedno budite sigurni: mačke će vam sasvim otvoreno pokazati kako se osećaju. Jasno će vam staviti do znanja kada im je dosta maženja jer im vaš dodir iritira dlaku i kožu, ili kada žele da se mangupski igraju sa vama grickajući vas a takođe, ako ih dovedete u situaciju u kojoj se ne osećaju bezbedno, svakako će vas ugristi.

Mačke iskreno i bez skrivenih namera iskazuju osećanja. Potrebno je samo da osluškujete svoje voljeno dlakavo biće i poštujete njegove granice.

 

Viber

Autor: O.J
Izvor: Mačkarenje

Povezane vesti:


>