Ljubav & Sex

Style

Ljubav & Sex

Ženidba može produžiti život – poligamija ga skraćuje!

Studija, koja je prezentovana na Kongresu kardiologije Azijskog pacifičkog društva 2015. godine, ispitivala je vezu između prisustva i ozbiljnosti koronarnih bolesti i broja žena. Ženidba može produžiti život – poligamija ga skraćuje!

Ženidba može produžiti život – poligamija ga skraćuje! Svet PlusIstraživanja pokazuju da vam ženidba može produžiti život, ali ako imate više od jedne žene, možete ozbiljno da ugrozite zdravlje.  Biti oženjen pokazalo se sigurnim načinom da poboljšate šanse za dug život, ali ako imate četiri žene, šanse su pet puta veće da obolite od srčanih oboljenja, što se možda može dovesti u vezu s emocionalnim i finansijskim pritiscima.

“Postoje podaci da oženjeni muškarci imaju bolje sveukupno zdravlje i dugovečnost, ali nedavne studije ukazuju da poligamija može negativno da utiče na kardiovaskularno zdravlje”- kaže dr Amin Daoulah, kardiolog iz Saudijske Arabije.

ISTRAŽIVANJE

Studija, koja je prezentovana na Kongresu kardiologije Azijskog pacifičkog društva 2015. godine, ispitivala je vezu između prisustva i ozbiljnosti koronarnih bolesti i broja žena.

Naučnici su analizirali pacijente iz Saudijske Arabije i Ujedinjenih Arapskih Emirata, koji su bolovali od angine pektoris. Oženjeni muškarci (687 ispitanika) su bili prosečne starosti od 59 godina. Od njih, 56 procenata je imalo dijabetes, 57 procenata visok krvni pritisak, a 45 procenata je u prošlosti bolovalo od koronarne arterijske bolesti.

Tačno dve trećine muškaraca je imalo jednu ženu (68 procenata) dok je 19 procenata imalo dve žene, 10 procenata tri žene i 3 procenta je imalo četiri žene. Ispostavilo se da su muškarci sa više od jedne žene bili stariji, živeli u ruralnoj okolini, imali veće prihode i imali istoriju postavljanja bajpasa.


POVEZANOST POLIGAMIJE I SRČANIH OBOLJENJA

“Pronašli smo povezanost povećanog broja žena i brojnim oboljenjima. Muškarci s nekoliko žena moraju da budu dobro potkovani finansijski,jer treba da obezbede i održavaju odvojena domaćinstva, žene i decu, pa se finansijski teret i stres umnožavaju, što se odražava na zdravlje.”, kaže Daoulah.

Istraživanja su pokazala da poligamni muškarci imaju 4, 6 veći rizik da obole od koronarne bolesti i 3, 5 veći rizik da obole od bolesti arterije. Takođe imaju 2, 6 veći rizik da obole od koronarne mikrovaskularne bolesti, koja utiče na zidove manjih krvnih sudova u srcu.

Viber

Autor: O.J
Izvor: svetplus.com/MH

Povezane vesti:


>