Lepota

Ljubav

Ćelavost ili gubitak kose, verovali ili ne, ima određene prednosti!

Ćelavost sasvim sigurno nije bolest. Koji su pravi razlozi gubitka kose i da li evolucija ima neke veze sa tim? Nauka objašnjava! Gubitak kose, verovali ili ne, ima određene prednosti! 

Ćelavost ili gubitak kose, verovali ili ne, ima određene prednosti! Svet Plus



Jeste li znali da ljudska vrsta nije jedina koja ima takav problem? Majmuni i lavovi su vrste kod kojih su te pojave najčešće. Istraživači su otkrili da lavovi sa manjkom dlake imaju veće šanse da postanu alfa-mužjaci u čoporu.

Pravi uzrok nije potpuno poznat, međutim sumnja se da je organsko jedinjenje DHT (dihidrotestosteron) povezano s gubitkom kose na određenim mestima. Neki muškarci su otporni na DHT, tako da imaju sreću da ne gube kosu do kraja života.

KOJI SU UZROCI?

Kod muškaraca možemo okriviti razne enzime koji pretvaraju testosteron (muški primarni hormon) u dihidrotestosteron, koji kosu čini tanjom i kraćom. Naučnici misle da Azijati imaju više tih enzima u folikulima, a određena istraživanja pokazala su da upravo oni češće imaju ovaj problem.

Muškarci gube kosu i svoju privlačnost i kao da sama priroda šalje poruku da je vreme da se štafeta preda mlađem. Ne samo to, već i žene imaju svoju verziju ovog problema, koja dolazi posle menopauze. Žene, naime, dobijaju osobine svojstvene muškarcima zbog smanjenja nivoa estrogena i povećanja testosterona.


MEĐUTIM…

Gubitak kose, verovali ili ne, ima određene prednosti. Naime, zahvaljujući njemu, više kože je izloženo suncu, što dovodi do povećane proizvodnje vitamina D.
Samim tim što se u organizmu nalazi više vitamina D, u telu se povećava i količina testosterona. Smatra se da samo sat vremena na suncu povećava nivo testosterona za čak 100 odsto. Jedna studija je pokazala da muškarci bez kose izgledaju dominantnije i muževnije.

Viber

Autor: O.J
Izvor: svetplus.com/MH

Povezane vesti:


>