Zdravlje

Ljubav

Masna jetra je ozbiljan problem, zato koristite ovaj napitak!

Jetra je centralna laboratorija organizma za preradu i prečišćavanje otrova i zato je moramo održavati zdravom. Masna jetra je ozbiljan problem, zato koristite ovaj napitak svakoga dana u periodu od mesec dana.

Masna jetra je ozbiljan problem, zato koristite ovaj napitak! Svet Plus



Bitno je prepoznati poremećaj pre nego što prouzrokuje ozbiljno oštećenje jednog od najvažnijih organa. Jetra je centralna laboratorija organizma za preradu i prečišćavanje otrova i zato je moramo održavati zdravom.  U protivnom, može prouzrokovati i mnoge druge tegobe u vašem organizmu.

U ranoj fazi terapija se svodi na promenu načina ishrane i stila života. Masna jetra u većem broju slučajeva neće dovesti do komplikacija koje su opasne po život, ali može uzrokovati brojne zdravstvene tegobe. U jetri se štetne masnoće iz ishrane pretvaraju u materije koje su nam potrebne ili se filtriraju za izbacivanje iz organizma.

Ukoliko je količina masti u tom organu veća od pet posto njegove ukupne mase, onda se radi o poremećaju poznatom kao "masna jetra". U tom slučaju dolazi do zapaljenskog procesa, a moguće je uvećanje ovog organa.

Ukoliko se steatoza jetre ne uoči na vreme, može dovesti do ozbiljnih oboljenja kao što je ciroza, koja može biti opasna po život. Kod svih oboljenja vezanih za jetru pomaže surutka, a ono što treba da radite jeste da ispijate svaki dan od pola litra do litar surutke, najmanje 30 dana, kako biste oporavili ovaj vitalni organ.

Svinjska mast, kobasice, slanina, masno meso, ali i sireve, pavlake, treba da budu na listi hrane koju nećete konzumirati. Takođe trebalo bi i da prestanete sa prženjem hrane na ulju i korišćenjem rafinisanih masnoća. Treba izbegavati i čipseve, krekere, torte, kolače, margarin, majonez, puter… cigarete i alkohol definitivno izbacite što pre.

Pasulj, grašak, boranija, zatim orašasti plodovi: orah, lešnik, badem, semenke susama, suncokreta i bundeve konzmirajte obavezno. Možete jesti i meso ali najbolje pileće i ćureće bez kožice. Važno je napomenuti i da ne treba pržiti meso, kao ni krompir. 

Što češće jedite ribu spremljenu u foliji i, naravno, dosta povrća. Gujina trava smatra se najboljom saveznicom jetre, jer sadrži silimarin, koji podstiče regeneraciju oštećenih ćelija tog organa, a pritom štiteći one zdrave.

Viber

Autor: O.J
Izvor: svetplus.com

Povezane vesti:


>