Ostalo

Sme�no

Laku noć deco! Gde su danas lutke iz omiljene emisije?!

Čitava generacija ljudi koja je odrastala devedesetih i danas se razgali kada čuje veselu špicu čuvene emisije "Laku noć deco".  Gde su danas lutke iz omiljene emisije?!

Laku noć deco! Gde su danas lutke iz omiljene emisije?! Screenshoot/Youtube



Uz šolju mleka i ovu čuvenu emisiju sa lutkama u krevet se išlo pre Dnevnika RTB-a, a danas i pored toliko crtanih filmova teško je naći program za decu koji bi mogao da je nadmaši. Otkrivamo vam sve što niste znali o vašoj omiljenoj emisiji iz detinjstva!

"Laku noć deco" je bila kratkometražna dečja televizijska serija Redakcije programa za decu i mlade RTV Beograda, koja se prvobitno emitovala od 1989. do 1993. Urednik serije je bila Donka Špiček, scenarista Vladimir Andrić, reditelj Vladimir Aleksić.

Jedinstvena zbog lutaka koji su bili njeni glavni akteri i namenjena najmlađoj deci pred odlazak na spavanje. Bio je to jako lep i nežan crtani sa lutkama, gde su životinje u šumi prikazane kao prijatelji i jedna velika porodica. Emitovao se na televiziji Beograd (RTB, kasnije RTS – TVB) oko 19:05, a trajanje jedne epizode je bilo između 4 i 6 minuta.

Mnogi koji su odrastali uz nju, pa i njihovi roditelji, voleli bi da znaju da li negde danas mogu da kupe ove lutke kao uspomenu na emisiju koja se, i pored apela mnogih na društvenim mrežama, ne reprizira.

Mi vam otkrivamo tvorca ovih krasnih lutaka koje će vas brzinom svetlosti vratiti u neko lepše vreme! Saznaćete gde su i šta rade omiljeni krpeni likovi vašeg detinjstva! Za lutke i scenografiju bila je zadužena Gordana Popović, slikarka, scenografkinja i lutkarka.

Glas su im pozajmljivali naši veliki glumci:

Dragan Laković (do 1990.)  – Lav
Predrag Laković – Meda
Vlastimir Đuza Stojiljković – Zec, Gavran, Mačak;
Ljubiša Bačić – Magarac, Pas;
Branimir Brstina – Vuk
Danica Maksimović – Lisica
Tatjana Lukjanova – Miš


Njihov tvorac, Gordana Popović, neke lutke je spasila tako što ih je ponela sa sobom i sprečila da dožive sudbinu onih lutaka koje su stradale u RTS-u. 

 

 

Viber

Autor: O.J
Izvor: svetplus.com/Mondo

Povezane vesti:


>