Ostalo

Smeno

Vaš pas ne podnosi kada mu ovo radite! Poštujte svog psa!

Mnoge stvari koje ljudima deluju zabavno, ili čak nežno i ljupko, psi, zapravo, ne vole. Neke od njih smetaju im toliko da bi, kada bi mogli, rekli toliko ružnih reči i posvađali se sa vlasnikom na čak nekoliko sati. Vaš pas ne podnosi kada mu ovo radite! Poštujte svog psa!

Vaš pas ne podnosi kada mu ovo radite! Poštujte svog psa! Svet PlusUmesto toga, oni negoduju na sebi svojstven način – naglim i ukočenim pokretima, udaljavanjem, kijanjem, režanjem ili lavežom. Jedan od postupaka koji vlasnike, od dece do odraslih, silno zabavlja, a njihove ljubimce iritira, jeste – duvanje vazduha u lice.

Zbog čega ovo psima toliko smeta, pa odmah kijaju, prekrivaju njušku šapicama, ili glasno negoduju? Da li osećaju bol?

Razmislite – da li ikada namerno duvate u lice druge osobe iz zabave? Čak i kada pokušate da se na ovaj način našalite sa bebom, time ćete je samo iritirati. Iako pse duvanje u lice ne povređuje, nagli i šokantni udar vazduha nije im nimalo ugodan.

Dva su osnovna razloga zbog kojih je vaš pas ljut kada ovo radite:

– efekat koji ima na njihova čula i
– nelagodnost koju to stvara.


Duvanje vazduha u lice psa utiče na tri važna organa: nos, oči i uši.

Prvo, ne zaboravite da je njuh vašeg psa jedno od njegovih najrazvijenijih čula. Zahvaljujući njihovom mokrom nosu i milionima senzora koji se nalaze u njemu, pas može otkriti mirise sa velike udaljenosti. To im daje relativno preciznu ideju o tome šta ih okružuje. Kada im duvate u lice, nos im se suši, pa se mogu osećati zbunjeno jer gube kontrolu i jasnu predstavu o prostoru i okolini. Zbog toga ne iznenađuje da ponekad postaju čak i agresivni u ovakvim okolnostima. Slično tome, kada im dunete vazduh u lice, ovo može privremeno osušiti njihove oči, što nikome nije prijatno.

Neočekivani vazduh

Psi su nesposobni da izbacuju vazduh iz svojih usta kao mi, tako da je ovaj osećaj na njihovom licu neobičan i potpuno neočekivan. Kada im je nešto strano, oni imaju tendenciju da instinktivno reaguju režanjem ili napadom, najpre – na vazduh, ali ponekad i na čoveka.

Ulazak u lični prostor

Zamislite da vam se neko približava, a onda iznenada dune vazduh u vas. Većini ljudi bi ovo smetalo.

Psi često osećaju neprijatnost i pri direktnom pogledu ili zagrljaju, a posebno kada im se neočekivano previše približite i još dunete u njih. Kako su njihova čula mnogo razvijenija od ljudskih, ono što oni vide, čuju i osećaju biće veoma glasno, neprijatno i iritirajuće, mnogo snažnije od onoga što bismo mogli lično da iskusimo.

Poštujte svog psa!

Najvažnije što treba razumeti je da, ako je vaš pas pokazao nelagodnost zbog ovog čina, ne bi trebalo da nastavljate. Koliko god da se zabavljamo sa kućnim ljubimcima i zadirkujemo ih, čim pokažu i najmanju agresiju ili frustraciju, treba da prestanemo. Psi su osetljive životinje koje ostaju lojalne svojim vlasnicima, stvarajući snažnu vezu sa njima. Zbog toga odnos između vlasnika i ljubimca mora da se zasniva na uzajamnom poštovanju.

Ovo uključuje poštovanje ličnog prostora i identifikovanje ponašanja koje ih iritira, kako biste postigli skladan i srećan suživot.

Viber

Autor: O.J
Izvor: svetplus.com/Infobrif


>